И Австрия се обяви против присъединяването на България към Шенгенското пространство.

В интервю за в. „Курир“ вътрешният министър на страната Герхард Карнер заяви, че е против включването на Хърватия, Румъния и България към Шенген, както призова тази седмица Европейската комисия. Така Австрия става четвъртата държава, която е против присъединяването ни.

Тази седмица Европейската комисия изказа подкрепа към разширяването на Шенгенско пространство и присъединяването България, Хърватия и Румъния. Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви в сряда, че е крайно време трите държави да бъдат приети. От Брюксел призоваха страните от ЕС да позволят на България, Хърватия и Румъния да влязат в Шенген.

НС одобри декларация относно присъединяването на България към Шенген

Съпротивата обаче нараства и Австрия вече също е сред противниците на разширяването. В интервю за вестник „Курир“ вътрешният министър на страната Герхард Карнер коментира, че сега не е време да се гласува за разширяването на Шенгенското пространство, ако системата на външните граници не работи. Конкретната причина за съпротивата е потокът от бежанци, който се влива в Централна Европа през Балканите. Повече от 90 хиляди мигранти вече са били задържани в Австрия тази година, 75 хиляди от които не са били регистрирани в друга страна от ЕС, според Министерството на вътрешните работи.

Очаква се разширяването да бъде гореща тема на специалната среща на вътрешните министри следващата седмица. Според Герхард Карнер разширяването на повредена система не може да работи, тъй като ситуацията в Европа показва кристално ясно, че защитата на външните граници се е провалила.

Швеция е следващата ни възможна пречка за влизане в Шенген

Така Австрия става четвъртата държава след Нидерландия, Швеция и Дания, която е против влизането ни в Шенген. Гласуването в Брюксел трябва да се проведе на 8 декември, като за присъединяването се изисква единодушие.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм