Няма нагласа сред парламентарните групи за президентска република, коментираха в кулоарите на Народното събрание част от партиите. 

След незаработилата временна парламентарна Комисия по конституционни въпроси в миналото 47-о Народно събрание, днес такава отново е факт, само че е постоянна. В предходния парламент заседание така и не се състоя, тъй като тогавашната опозиция в лицето на ГЕРБ и ДПС отказаха участие.

Радев към ГЕРБ-СДС: България е в тежка криза, към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда

Сега, на пръв поглед желание от депутатите има и комисията в настоящия парламент ще започне работа.  

Пред журналисти съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов коментира промяната в позицията на ГЕРБ-СДС. Според него „очевидно или почва проглеждане, или почва опит за някакво замитане, ще видим кое от двете ще се случи”.

Депутатите разделиха Комисията по конституционни и правни въпроси на две

Приоритетите на „Демократична България” са насочени към разделяне на Висшия съдебен съвет, намаляване на мандата и възможност за предсрочно освобождаване на главния прокурор, както и въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

Съпартиецът му Атанас Славов уточни, че няма нагласи сред партиите за президентска република.

Ще има ли правителство? Партиите коментират преди старта на консултациите при Радев

От „Продължаваме промяната” заявиха, че промени в Конституцията са наложителни. Петър Куленски уточни, че партията е заявила подкрепата си за конституционни проблеми.

Лидерът на „Български възход” Стефан Янев също не видя опит да се върви към президентска република. Янев допълни, че искат регламентиране на разделението на властите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм