Започнаха консултациите с парламентарно представените партии за съставяне на правителство в рамките на 48-то Народно събрание. Президентът Румен Радев прие представители на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС.

Радев поздрави ГЕРБ-СДС за победата на последните парламентарни избори и поиска да чуе вижданията на политическата формация  по важни въпроси като възможността за формиране на правителство, бюджета за 2023 година, както и темата за предоставяне на военна помощ на Украйна.

„Вярвам, че осъзнавате, че това е една огромна отговорност, защото страната ни е в тежка политическа, социално-икономическа криза. Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което да може да поеме отговорност в тези трудни времена“, обърна се президентът към представителите на ГЕРБ, като ги помоли да споделят оценката си за вероятността за съставяне на правителство.

Депутатите разделиха Комисията по конституционни и правни въпроси на две

По думи на Радев „съставянето на правителство е важно не само, за да има страната редовно управление, но и да се гарантира живота на 48-ото Народно събрание, което има да свърши огромен по обем работа.“

„Вие сте сред партиите, които определиха конкретни антикризисни приоритети, интересно е как ще се реализират те. И разбира се, вашите предложения за решение за възлагане на МС за предоставяне на въоръжение и военна техника на Украйна от страна на българската армия, обърна се президентът към представителите на ГЕРБ. Интересно е как ще успеете да изпълните тези приоритети“, допълни Радев.

Започват консултациите при държавния глава за съставяне на правителство

„Разбирайки своята отговорност и в изпълнение на конституционните разпоредби сме тук, за да проведем тази консултация по въпросите, които Вие поставихте, свързани с бюджета, Плана за възстановяване, множеството кризи, модернизацията на армията и други теми, които стоят пред българското общество“, каза от своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

По нейни думи българският парламент вече функционира, провеждат се и изслушвания.„ Днес има много дълъг дебат по Плана за възстановяване и устойчивост и проект на решение, който ПГ на ГЕРБ-СДС внесе. Той е свързан с всички закони, които непременно според нас трябва НС да приеме, така че да могат да се реализират целите на Плана. Най-важната цел е да се реализират финансовите приходи от това“, обясни Атанасова.

Ще има ли правителство? Партиите коментират преди старта на консултациите при Радев

По темата за бюджета тя посочи, че едно от основните предизвикателства ще бъде предстоящата зима и доходите на хората.

Делян Добрев представи седем антикризисни мерки, които партия ГЕРБ смята да внесе за дискусии в Народното събрание. 

"За първи път от началото на годината служебният кабинет проведе търг за покупка на газ. Отстъпките, които се постигнаха, са далеч по-добри от предходните договори за доставка на газ. От 1 януари ще искаме нова тръжна процедура за доставка на газ, защото това ще снижи цената на горивото. Имаме и проекторешение за ускорено влизане в еврозоната при спазване на срока от 1 януари 2024 г. Не вярвам в рамките на този мандат да бъде избран нов управител на БНБ", обясни Добрев. 

Връщане на хартиената бюлетина? Темата бе засегната в кулоарите на парламента

От своя страна Даниел Митов каза, че би наблегнал на темата военнотехническа подкрепа за Украйна. „Правителството трябва да знае какво иска, това трябваше да започне отдавна. Трябва да се изпрати посланик в НАТО, доста време нямаме такъв. България не се възприема за силен член на евроатлантическата общност, за съжаление. Тепърва трябва да си говорим да се поставят определени цели за модернизацията на армията и през възможността да се окаже военно техническа помощ за Украйна да се модернизират и нашите способности.“

„Дали сме силен или слаб член зависи от нашия отбранителен капацитет. За 10 години какво внесохте за Българската армия, за да изнасяте сега, трябва да си отговорите на този въпрос. За да раздаваш, трябва да се дава. България закъсня най-малко с 15 г. с нейната модернизация на въоръжените сили“, отвърна президентът.

„Хипотезата, където НС във фактически предизборна ситуация гледа проектобюджет 2023, има всички шансове да се превърне в перфектна буря. Затова най-безопасният вариант е технологията удължаваме на бюджета за 2022 година при разговори с МФ дали до месец април, или месец май. Другият вариант е рисков и нелогичен от политическа гледна точка“ това заяви Томислав Дончев.

„Сериозният разговор е при втория мандат“ и още за консултациите при Радев

„Възможности за сформиране на правителство в рамките на 48 НС фактически има. Проблемът е, че политическият егоизъм е взел връх. За нас възможният форма е обединение около общи цели и принципи – не аритметически мнозинства, към момента от всички разговори, които са водени не мога да отговаря положително, че има потенциал за сформиране на мнозинство, което стои зад общи цели. Сигурно е едно – ние ще положим всички усилия, най-тежката отговорност е наша – до границата на самосъхранението, разбира се не обезличавайки се. В същото време, парламентарното време трябва да бъде използвано по най-добрия начин, независимо колко дълъг е животът на 48-ото НС“, допълни той.

„При мобилизация на всички източници на финансиране, ние дори няма нужда основната ни тема в парламента да е с какви пари да финансираме капиталовата програма. Инфлацията и рецесията до голяма степен могат да бъдат излекувани с публични инвестиции. По отношение на БНБ, съгласен съм с констатацията Ви. В българското общество има консенсус, макар и крехък, по темата за еврозоната“, коментира още Дончев.

Няма нагласа сред парламентарните групи за президентска република

След срещата Десислава Атанасова съобщи, че президентът Радев не ги е информирал кога ще бъде връчен проучвателния мандат за формиране на правителство.

„Все още има възможности за разговори по определени приоритети. Няколкократно призовахме останалите политически партии да видят рисковете пред държавата, ако се стигне до нови избори. Очевидно без първата политическа сила много трудно би се сформирал кабинет. Ако не получим какъвто и да е знак, че ще се търси решаване на кризите с отговорност, то ние за пореден път ще демонстриране не само самочувствие, но имаме експерти, които може да предложим за кабинет,“ категорична бе тя.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм