Малко преди ГЕРБ-СДС да отидат на „Дондуков” 2, парламентарните групи коментираха дали разговорите с президента Румен Радев могат да намерят пътя за разбирателство между партиите.

Петър Кулински от „Продължаваме промяната” изрази надежда да бъде съставен кабинет, но бе категоричен, че партията ще бъде опозиция и няма да подкрепят ГЕРБ-СДС с първия мандат.

Костадинов: Няма да има правителство в този парламент

Според лидера на „Възраждане” Костадин Костадинов става все по-очевидно, че няма да има правителство. Знак за това били „тежките родилни мъки” при избора на председател на Народното събрание. 

По думите му „тълпата от евроатлантици” започва да се превръща в шайка.  

На въпрос дали е готова партията на компромиси, Костадинов обясни, че са готови да говорят, но за политики. Той напомни, че от „Възраждане“ искат референдум за влизането на България в еврозоната.

От формацията започват консултации с парламентарните групи по темата, като първите поканени за срещи са „БСП за България“ и „Български възход“.

Христо Иванов: Готови сме да реализираме мандат във всички форми

От своя страна съпредседателят на „Демократична България” Христов Иванов коментира, че президента трябва да се опита да намери допирни точки между партиите, като всички трябва да работят за това има правителство. А, от формацията са готови да реализират  мандат- като мандатоносител  или чрез подкрепа при определени условия, като по някои теми не може да има отстъпки.

По думите на Иванов за партията е важно посоката, в която ще се движи страната. 

Започват консултациите при държавния глава за съставяне на правителство. В 13 часа на „Дондуков 2” президентът Румен Радев ще проведе консултациии с парламентарната група на ГЕРБ – СДС, кято е най- голямата по численост в 48 – то Народно събрание.

Президентът коментира вчера, че започва консултациите, но няма да бърза с връчването на мандатите за формиране на кабинет. Разговорите с парламентарно-представените политически формации ще бъдат изчерпателни, за да се обсъдят всички кризи и възможностите за тяхното решаване. Дали има потенциал за формиране на правителство в рамките на това Народно събрание, според Румен Радев ще стане ясно след края на политическите консултации с всички парламентарни групи. Идеите за формиране на правителство на малцинството държавният глава определи като трудна задача. От ГЕРБ –СДС потвърдиха, че ще отидат на консултациите, защото има важни теми за разговор. Освен възможностите за сформиране на управляващо мнозинство, ГЕРБ –СДС ще обсъдят с държавния глава и бюджетът за 2023 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм