Каня утре, 26 октомври, първата по численост парламентарна група (ГЕРБ - бел. ред.) на консултации. Няма да бързам, консултациите ще ги провеждам изчерпателно. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Държавният глава заяви, че няма да бърза с процедурата по връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. „Парламентът има да свърши много работа“, мотивира се той.

Президентът обяви кога започват консултациите с партиите

Въпросът за властта съвсем не е маловажен, но съвсем обсеби работата на предишния парламент и това обезцени неговата дейност и законотворчество. Народното събрание трябва да разгледа внимателно закона за държавния бюджет, отбеляза Радев.

Според него възможността за кабинет на малцинството зависи от принципите, но това по думите му в България е изключително трудно.

Депутатите споделят мнението на държавния глава Румен Радев, че парламентът има да свърши доста работа. В кулоарите на Народното събрание повечето парламентарни групи определиха като удачно решението на Радев да не бърза с консултациите и връчването на проучвателните мандати за съставяне на кабинет.

За „Демократична България” сериозният разговор за правителство ще е при връчването на втория мандат за съставяне на кабинет. Това коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на „Демократична Бълагрия” Христо Иванов. 

Плевнелиев: Има силна мотивация на евроатлантическите сили в НС

По думите му при всеки от мандите има своята логика, за да създаде правителство. Иванов уточни, че ситуацията е сложна, като очевидно трябва да има правителство.

Той също така разкритикува думите на президента Румен Радев за евентуална военна помощ от страна на България за Украйна. Иванов даде пример с това, че цяла Европа дава военна помощ за Украйна и не е въвлечена в конфликта.

От името на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че ще се явят на консултациите. 

„Ще се явим на свиканите от президента консултации, заяви пред журналисти в парламента Томислав Дончев от ГЕРБ“, предаде БГНЕС.

„Може би е редно да се явим в разширен състав, защото има няколко важни теми – шансовете, възможностите за сформиране на управляващо мнозинство и правителство в рамките на този парламента“, каза Дончев.

Наред с това той отбеляза бюджета за догодина като също важна тема, както и темата енергетика. Относно декларираното желание на президента да не бърза с връчването на мандатите, Томислав Дончев отчете като правилно.

„На този парламент трябва да се даде шанс. Опцията „бързи избори” ще произведе същата ситуацията“, каза още Дончев. 

Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната“ заяви:

„Право на президента е да прецени как трябва да бъдат раздадени мандатите и колко време ще отнемат отделните консултации. Със сигурност парламентът вече заработва на много бързи обороти, така че има много неща, които трябва да се свършат и могат да работят дори и преди излъчването на редовно правителство“.

Василев пред Дарик: Да сложиш фасада и зад нея да се опитваш да прокарваш политики, това не е нормално

„Това, което ние се разбрахме днес на Председателския съвет е бързо и експедитивно формиране на постоянните комисии в Народното събрание в срок до края на тази седмица“, заяви Гюров, предаде БГНЕС.

По отношение на предоставянето на военна помощ за Украйна Гюров каза, че от „Продължаваме промяната“ първо ще се запознаят с конкретните предложения на „Демократична България“ и ГЕРБ и тогава ще решат дали те се припокриват с техните възгледи и кое предложение биха подкрепили. Гюров обяви, че няма да внясат техен текст.

Стефан Янев, лидер на „Български възход“ заяви, че ако се стигне до третия мандат от партията имат стратегия.

Проф. Дайнов пред Дарик: Възможно е с трети мандат на Стефан Янев да има правителство

„Парламентът има нужда от малко повече време, защото от първите дни виждаме как започна с един висок тон разговорът между партиите, но постепенно тонът се нормализира. Според мен е от изключителна важност да направим усилията да съставим мнозинство, което да успее да излъчи правителство. Ние сме готови и имаме стратегия, ако получим третия мандат. Ако тази хипотеза се осъществи, ще говорим в детайли“, обясни той. 

Янев посочи, че е безотговорно от първия ден на работа на парламента да кажат, че ще ходят отново на избори. Според него българските граждани искат да бъде намерен начин чрез диалог между партиите да се търсят решения.

„Да се дава мнение на този етап за първия и втория мандат не е състоятелно“, смята още той.

По отношение на внесените от ГЕРБ и ДБ предложения за предоставяне на военна помощ на Украйна, той изрази мнение, че това е въпрос, който не трябва да се решава от днес за утре и двете декларации трябва да бъдат обсъдени най-малко в две комисии.

Янев е категоричен, че трябва по най-добрия начин да бъдат защитени българските национални интереси. Според него обаче не е проблем да не се търсят посредници, а да изнасяме директно оръжие.

Корнелия Нинова обясни, че за БСП най-важното е приемането на бюджет. 

Георги Кадиев пред Дарик: Едно ляво обединение трябва да бъде като ЕС

„Когато президентът реши, ние сме на разположение да започнем консултациите. За нас по-важно е, че това е време, необходимо да приемем бюджета. За нас е по-целесъобразно да има нов бюджет за 2023 г.“, обясни тя. 

Нинова отново подчерта,че БСП няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Ако от „Продължаваме Промяната“ ги поканят, ще участват в разговори.

По отношение на изпращането на оръжие на Украйна, лидерът на левицата каза, че тези предложения трябва да минат през комисия, която следва да бъде формирана.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм