Започват консултациите при държавния глава за съставяне на правителство. В 13 часа на „Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще проведе консултациии с парламентарната група на ГЕРБ – СДС, която е най- голямата по численост в 48 – то Народно събрание.

Президентът коментира вчера, че започва консултациите, но няма да бърза с връчването на мандатите за формиране на кабинет.

„Сериозният разговор е при втория мандат“ и още за консултациите при Радев

Разговорите с парламентарно-представените политически формации ще бъдат изчерпателни, за да се обсъдят всички кризи и възможностите за тяхното решаване. Дали има потенциал за формиране на правителство в рамките на това Народно събрание, според Румен Радев ще стане ясно след края на политическите консултации с всички парламентарни групи. 

Идеите за формиране на правителство на малцинството държавният глава определи като трудна задача. От ГЕРБ –СДС потвърдиха, че ще отидат на консултациите, защото има важни теми за разговор. Освен възможностите за сформиране на управляващо мнозинство, ГЕРБ –СДС ще обсъдят с държавния глава и бюджетът за 2023 г.

„Ще се явим на свиканите от президента консултации, заяви пред журналисти в парламента Томислав Дончев от ГЕРБ“, предаде БГНЕС.

Президентът обяви кога започват консултациите с партиите

„Може би е редно да се явим в разширен състав, защото има няколко важни теми – шансовете, възможностите за сформиране на управляващо мнозинство и правителство в рамките на този парламента“, каза Дончев.

Наред с това той отбеляза бюджета за догодина като също важна тема, както и темата енергетика. Относно декларираното желание на президента да не бърза с връчването на мандатите, Томислав Дончев отчете като правилно.

„На този парламент трябва да се даде шанс. Опцията „бързи избори” ще произведе същата ситуацията“, каза още Дончев. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм