"Ако третият мандат бъде връчен на нас, ще целим ясно поставяне на сигурността в центъра на българската политика. Сигурност, като оздравяването на политическата система чрез решаване на проблема с корупцията", това каза Христо Иванов пред държавното радио.

Иванов каза, че е рано е да се говори за третия мандат, но той ще бъде втора възможност за реализиране на концепции, които не са могли да се случат с първия или втория мандат.

Борисов: Започваме разговори с всички партии, но няма да подкрепим ПП

"Има два концептуални модела, по които могат да се развият нещата. Единият е коалиция на реванша, демоверсия на това е т.нар. хартиена коалиция, а първото издание на това гласуване беше изборът на Вежди Рашидов за председател на 48-ото Народно събрание. Другият вариант е около ДБ и ПП да се сформира управление, бих го нарекъл коалиция на компромиса, защото ще трябва да почива на някаква форма на колаборация с ГЕРБ. Въпросът дали това е възможно и до каква степен би било резултатно - е много тежък. Аз нямам окончателен отговор", заяви той.

“В момента, за съжаление, липсват добри варианти”, отбеляза Иванов. “Имаме лоши варианти, по-лоши варианти и варианти, които ще направят нещата още по-лоши.”

ПП с няколко условия към ГЕРБ, за да има общо управление

Според него при евентуални нови избори през март не съществува никаква възможност ситуацията да се подобри, но рисковете от влошаването ѝ са налице. Трезвата и отговорна оценка на различните сценарии включва и евентуално управление на компромиса около програмите на “Демократична България” и “Продължаваме промяната”. Ключова в случая би била управленската формула на ПП като втора политическа сила и мандатоносител. Председателят на “Да, България” изрази притеснение, че разговорът за визията, концепцията и изключително трудната реализация на потенциален втори мандат закъснява.

"Започва да ме притеснява това, че не виждам сериозен стратегически разговор за втория мандат (на ПП - б.р.). За нас първият мандат (на ГЕРБ-СДС - б.р.) не е опция. Разговор за втория мандат не е започнал, а ние ще имаме много малко време. Наясно съм, че ситуацията е толкова сложна, че добри решения няма и да се окаже, че няма работещ вариант за втория мандат", поясни Иванов.

Петков: ГЕРБ разбраха, че ще стане по нашия начин - прозрачно и по приоритети

Според него тематичните мнозинства в парламента, очертали се около гласуванията за връщане на хартиената бюлетина и за даване на военна помощ на Украйна, не могат да прераснат в нещо по-трайно, защото фундаменталният проблем със сигурността на България и това, което прави невъзможно доверието между партиите и гражданите и партиите, както и това, което отваря страната към уязвимост от руско проникване, е корупцията.

"Докато тази коалиция не прерасне в коалиция на осъзнаването, че оздравяването започва с решаването на системния проблем с корупцията, тя не може да роди управление, или поне управление, в което ние да участваме", бе категоричен депутатът.

Трифонов: ПП да се прекръсти на „Продължаваме промяната заедно с мафията“

По-рано в неделя в ефира на БНТ депутатът от ПП Александър Дунчев заяви, че единственият шанс за управление на ГЕРБ с ДБ и ПП е, ако ГЕРБ изпълнят три-четири условия - смяна на главния прокурор, нова антикорупционна комисия, смяна на всички корумпирани кадри в държавната администрация. 

В срещата между ГЕРБ и ПП в Народното събрание ще участват Десислава Атанасова, Кирил Петков и Асен Василев. Ще се обсъжда спирането на кражбите, корупцията и демонтирането на всички порочни практики и схеми, от последните 20 години, уточни Дунчев.

По думите му ПП вече са понесли риск от партии с обречено минало и зависимости от мафията.

ГЕРБ и ПП ще разговарят на експертно ниво (обзор)

"Падна ни правителството и загубихме първото място на изборите. За горите имахме проблем с БСП, когато те покровителстваха корупционните схеми на ГЕРБ. Основно, когато атакувахме "Капитан Андреево", където ГЕРБ, ДПС и ИТН реагираха много язвително".

Александър Дунчев коментира, че ПП и ДБ не могат да управляват самостоятелно, затова единствената им политическа опция е да кажат кои са условията, при които могат да работят с всеки. По думите му не е нужно ПП да са в управлението:

"Ние ще подкрепяме ГЕРБ, както направихме за еврото, както направихме за оръжията за Украйна. Готови сме подкрепим ГЕРБ, дори и БСП, когото и да е било, стига да има мерки, които решават проблемите на хората. Има няколко човека от нашата партия, които жадуват за власт и постове, но повечето колеги в ПП и ДБ са там заради хората и ние го показваме всеки ден".

По-вероятно е да има правителство с третия мандат, заяви Борисов

Млако по-късно пред bTV Кирил Петков заяви: "Ще бъдем конструктивна опозиция, имаме 16 важни точки, готови сме да говорим с всеки по тях. Но разговорите ще са пред камери, в Народното събрание. Няма да подкрепим първия мандат. Ще подкрепим този, който подкрепи приоритетите ни. Инициатор на срещата е ГЕРБ, като се съгласиха с нашите условия - да е в НС, да е открито за медиите, и да е по политики".

"Никоя покана по тези 16 политики не отказваме, стига да е прозрачно и да е в парламента. В момента показваме на ГЕРБ как стават нещата - не по тъмни стаички. Чувам, че Борисов вече бърза за втори, трети мандат - не така, имате отговорност, поканете всички партии, и като видите от 240-те депутата дали можете да формирате правителство. Ако не можете - откажете се. Като дойде мандатът при нас, ще поканим всички и ще говорим по политики, за да формираме мнозинство", заяви още Петков.

Атанасов: Решението е Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи втория

"Много е лесно да се говори "ние сме евроатлантици", но когато опира до важните решения, по гласуването и важните решения ще ги познаете", допълни Петков.

"Борисов да си свърши работата с първия мандат, а не да бяга от отговорност и от невъзможността да се справи, щом говори за втори, трети мандат и президентска република", призова още Петков. "Дойде ли при нас втория мандат, ще се срещнем с всички партии и ще минем през всички политики, за да се намерят сходства".

Към момента нито един човек от ПГ на ПП не смята да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, допълни Петков.

Даниел Вълчев пред Дарик: Трябва системите да се изсветляват, в една прозрачна система няма корупция

След Петков коментар по темата направи в Пловдив и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: "Кирил Петков е последният, който може да говори за прозрачност. Той пазаруваше депутати на ИТН по лаборатории, без камери. Народът иска да има правителство, това иска и ГЕРБ. Ще започнем разговори с всички партии, включително и с ПП, но няма да ги подкрепим. Ние имаме желание, воля и капацитет, но дали ще бъде постигнато съгласие, ще видим".

Оптимист съм, че ще има правителство. Има системни партии, президентът Румен Радев също е ангажиран с това. Трябва да го направим всички, ако сме отговорни, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Когато има парламент с правителство, може да се реши всеки проблем. Трябва търпеливо, без емоции и его, да видим в кой мандат това може да се случи, коментира още бившият премиер.

По думите му, "най-лошото към момента за страната е служебно правителство без парламент по време на подготовка на Трета световна война".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм