Единственият шанс за управление на ГЕРБ с ДБ и ПП е, ако ГЕРБ изпълнят три-четири условия - смяна на главния прокурор, нова антикорупционна комисия, смяна на всички корумпирани кадри в държавната администрация. Това заяви пред БНТ депутатът от ПП Александър Дунчев.

В срещата между ГЕРБ и ПП в Народното събрание ще участват Десислава Атанасова, Кирил Петков и Асен Василев. Ще се обсъжда спирането на кражбите, корупцията и демонтирането на всички порочни практики и схеми, от последните 20 години, уточни Дунчев.

ГЕРБ и ПП ще разговарят на експертно ниво (обзор)

По думите му ПП вече са понесли риск от партии с обречено минало и зависимости от мафията.

"Падна ни правителството и загубихме първото място на изборите. За горите имахме проблем с БСП, когато те покровителстваха корупционните схеми на ГЕРБ. Основно, когато атакувахме "Капитан Андреево", където ГЕРБ, ДПС и ИТН реагираха много язвително"

Александър Дунчев коментира, че ПП и ДБ не могат да управляват самостоятелно, затова единствената им политическа опция е да кажат кои са условията, при които могат да работят с всеки. По думите му не е нужно ПП да са в управлението:

По-вероятно е да има правителство с третия мандат, заяви Борисов

"Ние ще подкрепяме ГЕРБ, както направихме за еврото, както направихме за оръжията за Украйна. Готови сме подкрепим ГЕРБ, дори и БСП, когото и да е било, стига да има мерки, които решават проблемите на хората. Има няколко човека от нашата партия, които жадуват за власт и постове, но повечето колеги в ПП и ДБ са там заради хората и ние го показваме всеки ден".

Дунчев заяви, че ПП са категорично за модернизирането на Българската армия и покупката на нови самолети Ф-16, но обясни, че част от колегите му са гласували против, защото искат да видят първата партида. Дунчев заяви, че няма проблем да работи с хора, които слагат истински решения на масата.

Плевнелиев: Предстоят преговори между ГЕРБ и ПП

"Хваля Иван Иванов от БСП (бившият земеделски министър - б.р), който в момента ме съди за 30 000 лева, затова, че го обвиних, че крие политическите кадрови чистки в горите. Хваля го за това, че прие част от политиките, които ние предложихме в НС, които бяха гласувани против включително от мои колеги в "Промяната" - електронни търгове, ограничаване на схемите с нагласените търгове и други".

Млако по-късно пред bTV Кирил Петков заяви: "Ще бъдем конструктивна опозиция, имаме 16 важни точки, готови сме да говорим с всеки по тях. Но разговорите ще са пред камери, в Народното събрание. Няма да подкрепим първия мандат. Ще подкрепим този, който подкрепи приоритетите ни. Инициатор на срещата е ГЕРБ, като се съгласиха с нашите условия - да е в НС, да е открито за медиите, и да е по политики".

Петков: ГЕРБ разбраха, че ще стане по нашия начин - прозрачно и по приоритети

"Никоя покана по тези 16 политики не отказваме, стига да е прозрачно и да е в парламента. В момента показваме на ГЕРБ как стават нещата - не по тъмни стаички. Чувам, че Борисов вече бърза за втори, трети мандат - не така, имате отговорност, поканете всички партии, и като видите от 240-те депутата дали можете да формирате правителство. Ако не можете - откажете се. Като дойде мандатът при нас, ще поканим всички и ще говорим по политики, за да формираме мнозинство", заяви още Петков.

"Много е лесно да се говори "ние сме евроатлантици", но когато опира до важните решения, по гласуването и важните решения ще ги познаете", допълни Петков.

Парламентът реши България да изпраща оръжия на Украйна

"Борисов да си свърши работата с първия мандат, а не да бяга от отговорност и от невъзможността да се справи, щом говори за втори, трети мандат и президентска република", призова още Петков. "Дойде ли при нас втория мандат, ще се срещнем с всички партии и ще минем през всички политики, за да се намерят сходства".

Към момента нито един човек от ПГ на ПП не смята да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, допълни Петков.

В събота стана ясно, че представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“ ще се срещнат за разговор във вторник, 8 ноември, от 10:00 часа в сградата на Народното събрание. 

Атанасов: Решението е Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи втория

Информацията за срещата потвърди в събота на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добави, че разговорът ще е на експертно ниво.

Основните точки ще са свързани със социалната политика, финансите и енергетиката. Бойко Борисов допълни, че е дал указания да се търсят пресечни точки и решения, които могат да бъдат гласувани в парламента.

За срещата беше съобщено още сутринта от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев. "Започваме да си говорим. Контактната група няма да присъства там, но двете политически партии започват да си говорят, което ние намираме за изключително позитивно", заяви Плевнелиев. 

Даниел Вълчев пред Дарик: Трябва системите да се изсветляват, в една прозрачна система няма корупция

"Контактната група започна да постигна резултати. Декларацията, която ние с д-р Паси изготвихме и внесохме при председателя на Народното събрание, вече постига съгласие. Видяхме единодействие по F-16, по еврозоната", добави още Плевнелиев.

“Ние с г-н Паси сме реалисти. Не искаме поредната нестабилност, нови избори. Искахме да дадем всичко от себе си, за да може България да мине през трудните моменти, които ни очакват”, коментира президентът Росен Плевнелиев за избора му да се включи в контактната група.

Трифонов: В българския парламент в момента има доста бисексуални политици

“Една от причините да се захванем с това беше, че вече за трети път в последните 33 години, националният ни живот се определя от геополитиката”, каза от своя страна д-р Соломон Паси. 

Росен Плевенелиев и бившият министър на външните работи Соломон Паси бяха част от т.нар. контактна група, която проведе разговори с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Български възход“ и ДПС в опит да се намери консенсус в рамките на 48-ото Народно събрание. Официални откази за участие в разговорите бяха изпратени от парламентарните групи на „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „БСП за България“.

Петков за хартиената бюлетина: Задкулисието се опитва да се върне обратно на сцената

След като Борисов потвърди новината за срещата, от „Продължаваме Промяната“ изпратиха до медиите позиция, в която заявяват официално, че ще се отзоват на поканата за разговор от ГЕРБ-СДС.

„Веднага след изборите открито заявихме, че ще разговаряме с всички политически партии по приоритетите, залегнали в предложените от „Продължаваме Промяната” 16 политики в полза на хората. Ще се отзовем на поканата от ГЕРБ-СДС“, допълват от ПП.

Виктор Лилов по Дарик: Липсата на лидерство при ПП и ДБ върна хартиените бюлетини

ГЕРБ-СДС ще бъдат представлявани от Десислава Атанасова, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев. От „Продължаваме Промяната“ ще участват съпредседателите на партията Кирил Петков и Асен Василев, както и експерти.

„Подчертаваме, че това не е среща за подкрепа на мандат на ГЕРБ-СДС. Ще излъчим експерти за диалог по политиките, които сме готови да подкрепим като градивна опозиция“, се посочва в позицията на ПП.

Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира във фейсбук профила си, че с Андрей Гюров - председател на парламентарната група на ПП, предварително е уточнено, че срещата ще е открита за медиите през цялото време. Тя отбеляза, че поканата за експертна среща към ПП е направена от нея, в качеството ѝ на председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм