Следващата седмица ще се проведе "среща пред камерите" между политическа партия ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“. Това съобщи пред NOVA Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012 – 2017 г. Той и бившият министър на външните работи Соломон Паси бяха част от т.нар. контактна група, която проведе разговори с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Български възход“ и ДПС в опит да се намери консенсус в рамките на 48-ото Народно събрание.

Официални откази за участие в разговорите бяха изпратени от парламентарните групи на „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „БСП за България“.

Плевнелиев: Има силна мотивация на евроатлантическите сили в НС

От думите на Росен Плевнелиев днес стана известно, че в срещата между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ следващата седмица Бойко Борисов няма да участва. 

От страна на ГЕРБ ще участва Томислав Дончев. От страна на „Продължаваме Промяната“ ще участват и двамата лидери. Започваме да си говорим. Контактната група няма да присъства там, но двете политически партии започват да си говорят, което ние намираме за изключително позитивно, заяви Плевнелиев.

Цонев след срещата с Паси и Плевнелиев: И за правителство на малцинство трябва мнозинство

Той добави, че контактната група продължава да работи и да провежда неформални разговори с политическите групи.

Контактната група започна да постигна резултати. Декларацията, която ние с д-р Паси изготвихме и внесохме при председателя на Народното събрание, вече постига съгласие. Видяхме единодействие по F-16, по еврозоната, добави още Плевнелиев.

“Ние с г-н Паси сме реалисти. Не искаме поредната нестабилност, нови избори. Искахме да дадем всичко от себе си, за да може България да мине през трудните моменти, които ни очакват”, коментира президентът Росен Плевнелиев за избора му да се включи в контактната група.

Борисов настоява партиите да се разберат искат ли да има правителство преди връчването на мандатите

“Една от причините да се захванем с това беше, че вече за трети път в последните 33 години, националният ни живот се определя от геополитиката”, каза и д-р Соломон Паси. 

Плевнелиев, обясни, че именно той и бившият министър на вътрешните работи Соломон Паси са потърсил ГЕРБ. “Съдбата ни събр с д-р Паси. В никакъв случай това не е идея на борисов и партия ГЕРБ”, заяви Плевнелиев. По думите му се водят и неформални разговори. Такива той е провел с Кирил Петков, Асен Василев и Даниел Лорер. 

Нинова: Не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“

България няма нужда от президентска република, категоричен бе Паси. 

“Считам, че не бива да се повдига тази тема. Тя е крайно вредна и ще погребе нашата крехка демокрация”, коментира Плевнелиев. “Вярваме, че ще имаме правителство”, допълни той. 

Соломон Паси за преговорите: Бих им съдействал добросъвестно, безкористно и на ползу роду

Според него шансовете за кабинет се увеличават, а контактната група остава в контакт с всички лидери. “С първи мандат ще бъде трудно. С втори мандат - защо не? със сигурност третият мандат дава изключителни възможности. На нас много ни се иска ДБ да поемат инициативата, защото те имат златен шанс”, смята Плевнелиев.

Според него, ако ДБ поеме лидерството, ще има подкрепата на ГЕРБ и ПП. “Това ще направи едно много устойчиво правителство, което може да направи чудеса”, каза той. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм