Представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“ ще се срещнат за разговор във вторник, 8 ноември, от 10:00 часа в сградата на Народното събрание. 

Информацията за срещата потвърди в събота на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добави, че разговорът ще е на експертно ниво.

Атанасова обяви кога ще е срещата ГЕРБ-ПП

Основните точки ще са свързани със социалната политика, финансите и енергетиката. Бойко Борисов допълни, че е дал указания да се търсят пресечни точки и решения, които могат да бъдат гласувани в парламента.

За срещата беше съобщено още сутринта от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев. "Започваме да си говорим. Контактната група няма да присъства там, но двете политически партии започват да си говорят, което ние намираме за изключително позитивно", заяви Плевнелиев. 

По-вероятно е да има правителство с третия мандат, заяви Борисов

"Контактната група започна да постигна резултати. Декларацията, която ние с д-р Паси изготвихме и внесохме при председателя на Народното събрание, вече постига съгласие. Видяхме единодействие по F-16, по еврозоната", добави още Плевнелиев.

“Ние с г-н Паси сме реалисти. Не искаме поредната нестабилност, нови избори. Искахме да дадем всичко от себе си, за да може България да мине през трудните моменти, които ни очакват”, коментира президентът Росен Плевнелиев за избора му да се включи в контактната група.

Плевнелиев: Предстоят преговори между ГЕРБ и ПП

“Една от причините да се захванем с това беше, че вече за трети път в последните 33 години, националният ни живот се определя от геополитиката”, каза от своя страна д-р Соломон Паси. 

Росен Плевенелиев и бившият министър на външните работи Соломон Паси бяха част от т.нар. контактна група, която проведе разговори с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Български възход“ и ДПС в опит да се намери консенсус в рамките на 48-ото Народно събрание. Официални откази за участие в разговорите бяха изпратени от парламентарните групи на „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „БСП за България“.

Атанасов: Решението е Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи втория

След като Борисов потвърди новината за срещата, от „Продължаваме Промяната“ изпратиха до медиите позиция, в която заявяват официално, че ще се отзоват на поканата за разговор от ГЕРБ-СДС.

„Веднага след изборите открито заявихме, че ще разговаряме с всички политически партии по приоритетите, залегнали в предложените от „Продължаваме Промяната” 16 политики в полза на хората. Ще се отзовем на поканата от ГЕРБ-СДС“, допълват от ПП.

Даниел Вълчев пред Дарик: Трябва системите да се изсветляват, в една прозрачна система няма корупция

ГЕРБ-СДС ще бъдат представлявани от Десислава Атанасова, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев. От „Продължаваме Промяната“ ще участват съпредседателите на партията Кирил Петков и Асен Василев, както и експерти.

„Подчертаваме, че това не е среща за подкрепа на мандат на ГЕРБ-СДС. Ще излъчим експерти за диалог по политиките, които сме готови да подкрепим като градивна опозиция“, се посочва в позицията на ПП.

Трифонов: В българския парламент в момента има доста бисексуални политици

Десислава Атанасова от ГЕРБ коментира във фейсбук профила си, че с Андрей Гюров - председател на парламентарната група на ПП, предварително е уточнено, че срещата ще е открита за медиите през цялото време. Тя отбеляза, че поканата за експертна среща към ПП е направена от нея, в качеството ѝ на председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм