"Моето разбиране изглежда така – демокрация е всяко едно управление, което се основава, или поне съобразява в голяма степен с нагласите на мнозинството. Това не прави автоматично демокрацията добро управление". 

Това заяви в "Седмицата" на Дарик радио Даниел Вълчев, декан на юридическия факултет в Софийския университет. 

Даниел Вълчев по Дарик: Войната е абсолютното отрицание на правото

"Ние сме свидетели на случаи, при които демократични практики водят до лоши за обществото резултати. Достатъчно е да се върнем няколко десетилетия назад, за да видим, че тоталитарните и авторитарни режими, котио се раждат между двете световни войни или около тях, всъщност повечето от тях са дошли на власт не изцяло, но и чрез демократични практики", коментира още Вълчев.

Според него това, което се налага през последните десетилетия, е че не демокрацията е ценност, а ценност е либералната демокрация. "Едно специфично съчетание между това, което казах за демокрацията, но и един защитен периметър на индивида, в който мнозинстото не може да навлезе, поне не легитимно. Тук вече има много проблеми и този тип управление според мен е изправен пред значителни предизвикателства".

Илин Димитров пред Дарик: Държавните бази са хотели, не водим бежанците на лошо място

По думите на Даниел Вълчев екстремизмът винаги е заплаха за всичко, защото това е заемане на крайна позиция без желание да изслушаш другите, без желание да влезеш в диалог с тях, да разбереш защо така мислят, и в крайна сметка да им наложиш своите възгледи.

"В съвременните общества много трудно отделният човек достига до първоизточника на нещо, за да може да се информира, да го осмисли. От една страна информацията е толкова много, че той трудно може да намери това, което го интересува. И на второ място, такива като нас, които говорят по радио, по телевизия и в интернет всъщност пречупват през своето виждане света и по този начин хората, които нямат време, в някаква степен попиват това, което ние ще им кажем. Затова отговорността на такива хора е малко по-голяма, отколкото на останалите", заяви още Вълчев.

Плевнелиев: Предстоят преговори между ГЕРБ и ПП

По отношение на хартиените бюлетини той коментира следното: "Никоя процедура сама по себе си не е заплаха за демокрацията. Аз съм един от хората, които харесват машинното гласуване. Напоследък съм леко объркан, защото се оказа, че изобретателността и геният на българина може би е довел до това, че и това, което в момента правим, не е съвсем коректно. За мен най-коректно би било да гласуваме с машини, но да броим и хартиените разписки. Практиката, доколкото разбирам аз, е че всъщност тези разписки не са част от изборния процес", посочи Даниел Вълчев.

Той допълни, че му е трудно да вземе конкретно отношение по въпроса, но при всички случаи обикновен човек, ако влезе в една секция, трябва да може да проследи от начало до край дали е правилно отразен вотът на хората без да има необходимост от някакъв експерт.

Виктор Лилов по Дарик: Липсата на лидерство при ПП и ДБ върна хартиените бюлетини

"Сега сълзливо говорим за демокрацията, но истината е, че ние българите не сме се преборили така за нея, както други народи. Трябва да знаем, че нещата, които имаме днес, имат своя цена и някой трябва да плати тази цена. Мен ме притеснява, че ние хората като че ли напоследък нямаме склонност да плащаме за нищо – мислим, че това са неща, които са дадени даром, и някой някъде се грижи за нас. Това не е добре за едно общество и рано или късно то се променя", каза още Вълчев.

За влизането ни в Шенген и факта, че Холандия е напът да не ни допусне там, Вълчев коментира: "Ние всички знаем, че проверките за това дали България технически отговаря на изискванията да бъде страна член на Шенгенското пространство минаха преди 10 години без никакви забележки. Сега наново дойде проверка, която установи същото. Сега тук възниква въпросът "добре де, ама нали ЕС е някакво място, в което се твърди, че всеки получава това, което заслужава. Защо холандците не ни искат и защо българският елит като го знае това нещо не намери начин да влезе в по-солидна комуникация?".

Зарков: Смесеното гласуване в една секция е възможно най-лошият вариант

В решението на Народното събрание за предоставяне на военна помощ на Украйна не се казва нито какво ще предоставим на Украйна, нито кога, отбеляза още Даниел Вълчев. "Следователно, ако се замислим, всъщност ефектът от това решение е чисто политически – това е даване на знаци. Големият въпрос е ние даваме ли по-ясен знак къде се намираме, или не даваме", посочи той.

За него корупцията е всяко едно поведение, което изкривява реда в полза на това да защити интерес на някого, който не е легитимен.

"Най-важното нещо е системите да се изсветляват. В една прозрачна система няма корупция, или поне има пренебрежимо малко. Ние не искаме да изсветляваме системите, обществото не вижда през тях", заяви още Даниел Вълчев.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм