"Числото е много динамично, имаше малко над 13 000 души, които бяха настанени, и всекидневно те се прехвърят в държавните бази". Това заяви министърът на туризма Илин Димитров в "Седмицата" на Дарик радио в отговор на въпрос колко бежанци има в момента в частните хотели.

Какво значи държавна база?

Държавната база е хотел, който се стопанисва от държавата – там има 40 000 легла и в тези бази почиват всички работещи в България от години, обясни министърът. Това са ведомствените хотели, които са с ремонтирани и с добри условия. "Ние в момента местим бежанци от хотели в други хотели. Не ги водим на лошо или на неприятно – това е цялото преместване", добави Димитров.

Украински бежанци протестират в Приморско

"Наслагва се едно настроение, че едва ли не ги местим в лоши места на края на света. Не, там почиват българи от години. Няма нищо притеснително и този процес трябва да приключи до 15 ноември", каза още Илин Димитров.

Той посочи още, че мярката не е спряна, тя е удължена и трансформирана – всички бежанци трябва да бъдат преместени в държавни бази, като са осигурени необходимите условия. "Сега даже има напрежение от страна на българите, които казват „ние си искаме базите, защото там ни харесва всяка година да почиваме”, каза министърът.

МВР установи: 3 200 фантоми сред украинските бежанци у нас

Той обясни още, че базите са във вътрешността на страната – там, където могат да се интегрират украинските бежанци.

"Отношението на България към бежанците е възможно най-добро – ние единствени от целия ЕС сме ги настанили от първия ден в хотели – четиризвездни, тризвездни. Така ние помогнахме на един сектор, който беше изключително тежко пострадал от Ковид, но в момента нашите възможности свършват", заяви Илин Димитров.

Парламентът реши България да изпраща оръжия на Украйна

Общата сума, която държавата е дала до момента, е над 520 милиона, но тя е разделена по много пера, обясни още той.

"По програмата, която ние администрираме като Министерство на туризма, се очаква да платим на сектора малко над 220 млн. лв. Десет или единадесет плащания ще бъдат направени. Вече сме наредили и плащанията за месец септември. В момента, понеже наследихме много жалби и проблеми, ние изпратихме едно писмо до всички хотелиери, които смятат, че са ощетени, и започваме жалба по жалба да проверяваме какво е актуалното състояние", посочи министърът на туризма.

Украински бежанци в „Златни пясъци” протестират срещу преместването им

Има четири възможности да не се заплати престоя на бежанците:

  1. Ако това е фантомна душа – тоест някой е бил регистриран, но си е заминал и хотелиерът продължава да го води;
     
  2. Ако бежанецът е започнал работа някъде и се води настанен. Тогава това означава, че той вече печели средства и може да си поеме настаняването сам;
     
  3. Ако едно лице е настанено в няколко хотела – "отишъл и проверил на 5-6 места къде е най-хубаво, но си оставил документите и в предишните";
     
  4. Четвъртата причина е софтуерен ни проблем – "не виждахме декларациите за изхранване, затова са плащани главно нощувките последните месеци, но това също ще го изчистим", обясни Димитров.

Нито един бежанец няма да остане на улицата след 15 ноември, увери още Илин Димитров.

Служебният кабинет продължава помощта за украинските бежанци

Адекватна ли е туристическата стратегия на България?

Според Илин Димитров ситуацията, в която живеем в Европа, не е адекватна на нищо. По думите му нещата, които ни заобикалят, се променят през 3 месеца.

"Нашата рекламна стратегия е писана преди няколко години и е до 2030 г. Моето мнение като министър, ако се окаже че по-дълго трябва да стоим в служебни кабинети, е да възложа да я напишат наново, защото тя не отчита Ковид, не отчита развитието на дигиталните технологии и влиянието на военните действия - писана е преди всички тези фактори", обясни той. 

Защо високите температури затрудняват излитането на самолетите

"Основният проблем за липса на кадри в туризма не е нито държавата, нито браншът, нито заплатите. Основният проблем за липса на кадри е сезонността на туризма. Като това го добавете и към демографския срив и получавате едно много неприятно нещо", посочи още министърът.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм