На 100% оцени шансът да има кабинет в рамките на този парламент лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. На брифинг той изключи възможността това да се случи с първия или втория мандат. По думите му по-вероятно е да има правителство с третия мандат, като водеща роля трябва да има държавният глава.

Според него на Консултативен съвет по националната сигурност лидерите на партиите трябва да кажат с кой мандат и по какъв начин биха подкрепили редовен кабинет.

Плевнелиев: Предстоят преговори между ГЕРБ и ПП

Аз не мога да кажа на президента коя партия е подходяща. Затова има създаден орган в Конституцията – Консултативен съвет при президента. На този именно съвет лидерите трябва да кажат кой как вижда и с кой мандат неговите избиратели биха подкрепили, и по какъв начин, правителство, за да можем да сме ангажирани, добави още лидерът на ГЕРБ, цитиран от БТА.

Атанасов: Решението е Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи втория

Според него егото у политиците трябва да изчезне. Аз избягвам тези срещи, за да не ги възпра. Те трябва да се проведат при президента, каза Борисов.

Във вторник представители на парламентарните групи (ПГ) на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“ ще се срещнат в сградата на Народното събрание, потвърди Борисов. Разговорът ще е на експертно ниво, като ГЕРБ ще бъде представлявана от Десислава Атанасова като председател на ПГ на ГЕРБ, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев.

Даниел Вълчев пред Дарик: Трябва системите да се изсветляват, в една прозрачна система няма корупция

Бойко Борисов заяви, че всички партии трябва да се водят от крайния резултат – да има редовно правителство с работещ парламент.

Не бързаме за избори. Не е това целта, но поехме ангажимент да подкрепим този разговор. В момента парламентът е на изключително ниво - страхотни зам.-председатели, коментира той.

Трифонов: В българския парламент в момента има доста бисексуални политици

Относно решението на парламента за смесено гласуване – с хартиени бюлетини и машини, лидерът на ГЕРБ смята, че трябва да се върне доверието в машините.

"Защо държавата не пусна конкурс за производство на български машини? Да се направи държавно предприятие, ако трябва", допълни той. 

Атанасова обяви кога ще е срещата ГЕРБ-ПП

Борисов уточни, че във вторник ще се проведе среща между ГЕРБ и „Продължаваме промяната”. Разговорът ще е на експертно ниво, като от ГЕРБ ще участват - Десислава Атанасова, Кирил Ананиев, Деница Сачева и Делян Добрев. Основните точки ще са свързани със социалната политика, финансите и енергетиката. Бойко Борисов допълни, че е дал указания да се търсят пресечни точки и решения, които могат да бъдат гласувани в парламента.

От „Подължаваме промяната” обявиха, че ще участват в публична среща през следващата седмица с ГЕРБ-СДС. В разговора ще се включат лидерите на партията Кирил Петков и Асен Василев. От формацията обаче подчертават, че това няма да бъде среща за подкрепа на мандат на ГЕРБ-СДС.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм