"Ще бъдем конструктивна опозиция, имаме 16 важни точки, готови сме да говорим с всеки по тях. Но разговорите ще са пред камери, в Народното събрание. Няма да подкрепим първия мандат. Ще подкрепим този, който подкрепи приоритетите ни. Инициатор на срещата е ГЕРБ, като се съгласиха с нашите условия - да е в НС, да е открито за медиите, и да е по политики". Това каза пред bTV съпредседателят на ПП Кирил Петков.

ПП с няколко условия към ГЕРБ, за да има общо управление

"Никоя покана по тези 16 политики не отказваме, стига да е прозрачно и да е в парламента. В момента показваме на ГЕРБ как стават нещата - не по тъмни стаички. Чувам, че Борисов вече бърза за втори, трети мандат - не така, имате отговорност, поканете всички партии, и като видите от 240-те депутата дали можете да формирате правителство. Ако не можете - откажете се. Като дойде мандатът при нас, ще поканим всички и ще говорим по политики, за да формираме мнозинство", заяви още Петков.

"Много е лесно да се говори "ние сме евроатлантици", но когато опира до важните решения, по гласуването и важните решения ще ги познаете", допълни Петков.

ГЕРБ и ПП ще разговарят на експертно ниво (обзор)

"Странно - посланикът на Германия, който си отиваше, ни покани на среща, там Плевнелиев дойде да ни поздрави. Вчера Плевнелиев каза, че час и половина сме си говорили, което не е вярно - това е общото време, което беше събитието. Истината е, че ние зададохме правилата и ГЕРБ разбраха, че ще стане по нашия начин - прозрачно и по приоритети", коментира още той.

"Борисов да си свърши работата с първия мандат, а не да бяга от отговорност и от невъзможността да се справи, щом говори за втори, трети мандат и президентска република", призова още Петков.

По-вероятно е да има правителство с третия мандат, заяви Борисов

"Дойде ли при нас втория мандат, ще се срещнем с всички партии и ще минем през всички политики, за да се намерят сходства".

"При гласуването за покупката на втората партида Ф-16 призовахме всеки от депутатите ни да гласува по съвест, защото аргументите за и против самолетите са разнопосочни", уточни още Петков.

Към момента нито един човек от ПГ на ПП не смята да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, допълни Петков.

Плевнелиев: Предстоят преговори между ГЕРБ и ПП

По-рано в ефира на БНТ депутатът от ПП Александър Дунчев заяви, че единственият шанс за управление на ГЕРБ с ДБ и ПП е, ако ГЕРБ изпълнят три-четири условия - смяна на главния прокурор, нова антикорупционна комисия, смяна на всички корумпирани кадри в държавната администрация. 

В срещата между ГЕРБ и ПП в Народното събрание ще участват Десислава Атанасова, Кирил Петков и Асен Василев. Ще се обсъжда спирането на кражбите, корупцията и демонтирането на всички порочни практики и схеми, от последните 20 години, уточни Дунчев.

Атанасов: Решението е Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи втория

По думите му ПП вече са понесли риск от партии с обречено минало и зависимости от мафията.

"Падна ни правителството и загубихме първото място на изборите. За горите имахме проблем с БСП, когато те покровителстваха корупционните схеми на ГЕРБ. Основно, когато атакувахме "Капитан Андреево", където ГЕРБ, ДПС и ИТН реагираха много язвително".

Даниел Вълчев пред Дарик: Трябва системите да се изсветляват, в една прозрачна система няма корупция

Александър Дунчев коментира, че ПП и ДБ не могат да управляват самостоятелно, затова единствената им политическа опция е да кажат кои са условията, при които могат да работят с всеки. По думите му не е нужно ПП да са в управлението:

"Ние ще подкрепяме ГЕРБ, както направихме за еврото, както направихме за оръжията за Украйна. Готови сме подкрепим ГЕРБ, дори и БСП, когото и да е било, стига да има мерки, които решават проблемите на хората. Има няколко човека от нашата партия, които жадуват за власт и постове, но повечето колеги в ПП и ДБ са там заради хората и ние го показваме всеки ден".

Дунчев заяви, че ПП са категорично за модернизирането на Българската армия и покупката на нови самолети Ф-16, но обясни, че част от колегите му са гласували против, защото искат да видят първата партида. Дунчев заяви, че няма проблем да работи с хора, които слагат истински решения на масата.

Трифонов: В българския парламент в момента има доста бисексуални политици

"Хваля Иван Иванов от БСП (бившият земеделски министър - б.р), който в момента ме съди за 30 000 лева, затова, че го обвиних, че крие политическите кадрови чистки в горите. Хваля го за това, че прие част от политиките, които ние предложихме в НС, които бяха гласувани против включително от мои колеги в "Промяната" - електронни търгове, ограничаване на схемите с нагласените търгове и други".

В събота стана ясно, че представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“ ще се срещнат за разговор във вторник, 8 ноември, от 10:00 часа в сградата на Народното събрание. 

Петков за хартиената бюлетина: Задкулисието се опитва да се върне обратно на сцената

Информацията за срещата потвърди в събота на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добави, че разговорът ще е на експертно ниво.

Основните точки ще са свързани със социалната политика, финансите и енергетиката. Бойко Борисов допълни, че е дал указания да се търсят пресечни точки и решения, които могат да бъдат гласувани в парламента.

За срещата беше съобщено още сутринта от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев. "Започваме да си говорим. Контактната група няма да присъства там, но двете политически партии започват да си говорят, което ние намираме за изключително позитивно", заяви Плевнелиев. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм