"Гледах интервю на Кирил Петков, в което той обясняваше причините за съгласието на “Продължаваме промяната” да направят среща с ГЕРБ идната седмица. Среща, на която да обсъждат възможността за съставяне на правителство.

Гледах го как се обяснява, как се гъне, как се върти и как се опитва да отговори на въпроса “Защо?”. Защо след всички тежки думи, които изговориха той, Асен Василев и другите от “Продължаваме промяната” - за кражбите на ГЕРБ, за корупцията на ГЕРБ, за модела “ГЕРБ”, който трябва да бъде изкоренен, за престъпленията на ГЕРБ, за отвращението към ГЕРБ - защо те, от “Продължаваме промяната”, сега ще се срещат с ГЕРБ?"

ПП с няколко условия към ГЕРБ, за да има общо управление

Това написа в личния си профил лидерът на ИТН Слави Трифонов.

"Та нали ГЕРБ са виновни за състоянието на държавата, та нали самите те се казват “Продължаваме промяната”, защото искат да променят наследството на ГЕРБ?", пита Трифонов.

"Те нали затова се казват “Промяната” - защото ГЕРБ са злото, те са доброто", допълва той.

"И най-важното - нали Кирил Петков арестува Бойко Борисов? Казвам, че Кирил Петков го арестува, защото той така ми написа в съобщение: “Аз арестувах Бойко Борисов”, пише още лидерът на ИТН.

Петков: ГЕРБ разбраха, че ще стане по нашия начин - прозрачно и по приоритети

"И след всичко това, този човек каза, че ще отиде на среща с ГЕРБ. Като в същото време каза, че спазвал предизборните си обещания.

В предизборните си обещания те твърдяха, че ще преборят мафията. Но сега обаче ще седнат на една маса с мафията като равни с равни. Значи, вече мафията не се арестува и вкарва в затвора, а с нея се преговаря - “за политики”.

Затова, след целия този фарс, имам актуално предложение: “Продължаваме промяната” да се прекръсти на “Продължаваме промяната заедно с мафията”, завършва Трифонов.

ГЕРБ и ПП ще разговарят на експертно ниво (обзор)

В събота стана ясно, че представители на парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната“ ще се срещнат за разговор във вторник, 8 ноември, от 10:00 часа в сградата на Народното събрание. 

Информацията за срещата потвърди в събота на пресконференция лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и добави, че разговорът ще е на експертно ниво.

Основните точки ще са свързани със социалната политика, финансите и енергетиката. Бойко Борисов допълни, че е дал указания да се търсят пресечни точки и решения, които могат да бъдат гласувани в парламента.

По-вероятно е да има правителство с третия мандат, заяви Борисов

За срещата беше съобщено още сутринта от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев. "Започваме да си говорим. Контактната група няма да присъства там, но двете политически партии започват да си говорят, което ние намираме за изключително позитивно", заяви Плевнелиев. 

В събота в ефира на БНТ депутатът от ПП Александър Дунчев заяви, че единственият шанс за управление на ГЕРБ с ДБ и ПП е, ако ГЕРБ изпълнят три-четири условия - смяна на главния прокурор, нова антикорупционна комисия, смяна на всички корумпирани кадри в държавната администрация. 

По думите му ПП вече са понесли риск от партии с обречено минало и зависимости от мафията.

Трифонов: В българския парламент в момента има доста бисексуални политици

"Падна ни правителството и загубихме първото място на изборите. За горите имахме проблем с БСП, когато те покровителстваха корупционните схеми на ГЕРБ. Основно, когато атакувахме "Капитан Андреево", където ГЕРБ, ДПС и ИТН реагираха много язвително".

Александър Дунчев коментира, че ПП и ДБ не могат да управляват самостоятелно, затова единствената им политическа опция е да кажат кои са условията, при които могат да работят с всеки. По думите му не е нужно ПП да са в управлението:

"Ние ще подкрепяме ГЕРБ, както направихме за еврото, както направихме за оръжията за Украйна. Готови сме подкрепим ГЕРБ, дори и БСП, когото и да е било, стига да има мерки, които решават проблемите на хората. Има няколко човека от нашата партия, които жадуват за власт и постове, но повечето колеги в ПП и ДБ са там заради хората и ние го показваме всеки ден".

Атанасов: Решението е Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи втория

Млако по-късно пред bTV Кирил Петков заяви: "Ще бъдем конструктивна опозиция, имаме 16 важни точки, готови сме да говорим с всеки по тях. Но разговорите ще са пред камери, в Народното събрание. Няма да подкрепим първия мандат. Ще подкрепим този, който подкрепи приоритетите ни. Инициатор на срещата е ГЕРБ, като се съгласиха с нашите условия - да е в НС, да е открито за медиите, и да е по политики".

"Никоя покана по тези 16 политики не отказваме, стига да е прозрачно и да е в парламента. В момента показваме на ГЕРБ как стават нещата - не по тъмни стаички. Чувам, че Борисов вече бърза за втори, трети мандат - не така, имате отговорност, поканете всички партии, и като видите от 240-те депутата дали можете да формирате правителство. Ако не можете - откажете се. Като дойде мандатът при нас, ще поканим всички и ще говорим по политики, за да формираме мнозинство", заяви още Петков.

Даниел Вълчев пред Дарик: Трябва системите да се изсветляват, в една прозрачна система няма корупция

"Много е лесно да се говори "ние сме евроатлантици", но когато опира до важните решения, по гласуването и важните решения ще ги познаете", допълни Петков.

"Борисов да си свърши работата с първия мандат, а не да бяга от отговорност и от невъзможността да се справи, щом говори за втори, трети мандат и президентска република", призова още Петков. "Дойде ли при нас втория мандат, ще се срещнем с всички партии и ще минем през всички политики, за да се намерят сходства".

Към момента нито един човек от ПГ на ПП не смята да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ, допълни Петков.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм