След няколкочасови дебати депутатите успяха да стигнат единствено до заглавието на проекта за промени в Изборния кодекс.  Второто четене започна и завърши със скандали и безредици.

Парламентарните групи си разменяха реплики и взаимни обвинения и не стигнаха до дебат по същинските текстове, които променят Изборния кодекс. Част от промените включват връщане на хартиената бюлетина и изменение на механизма на броене и отчитане на гласовете.

Скандал в НС заради Изборния кодекс: Изгониха депутат от ПП (видео)

Споровете по второто ченете на законопроекта за промени в Изборния кодекс започнаха още със заглавието. Николай Денков от "Продължаваме промяната" поиска то да бъде променено.

В хода на дебата от ГЕРБ-СДС потвърдиха, че няма да подкрепят предложенията си за отпадане на Район "Чужбина" и за увеличаване на броя необходими заявления за разкриване на секция.

„Има ли надежда“? Бориславова обобщи работата на депутатите с „избора на главния мултак“

Според Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната" обаче това не е достатъчно.

От "Демократична България" казаха, че промените в Изборния кодекс ограничават правата на гражданите. А от БСП  уточниха, че настояват за връщане на хартиената бюлетина, защото машините могат да се манипулират. Дебатът беше прекратен с края на днешното заседание с успешно гласуване на наименованието на законопроекта. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм