С разногласия по ключови теми премина първата политическа консултация при президента, преди връчването на мандат за съставяне на правителство. Най-осезаемо Румен Радев и представителите на ГЕРБ-СДС се разминаха в позициите си за предоставянето на военна помощ на Украйна и състоянието на българските въоръжени сили. Даниел Митов заяви, че България не се възприема като силен член на НАТО. Държавният глава възрази остро и попита ГЕРБ по време на тяхното 10 –годишно управление какво са вложили в Българската армия.

Радев и ГЕРБ в спор за надежността ни като член на НАТО

Президентът и най-голямата парламентарна сила се разминаха и в мненията си за влизането на страната ни в еврозоната. Според Радев изтеклият мандат на управителя на БНБ е проблем, тъй като той не може да води ефективни разговори с международните финансови институции. Според ГЕРБ –СДС обаче това не е пречка и България трябва час по-скоро да се присъедини към еврозоната. ГЕРБ-СДС обявиха, че ще направят всичко необходимо да съставят правителство. Като възможнен формат виждат обединение около общи цели и принципи. Към момента обаче гаранции за такова мнозинство няма.

Президентът поздрави ГЕРБ–СДС за победата им на последните избори, но ги предупреди, че отговорността им е много голяма, заради тежката политическа и соцално-икономическа криза, в кято се намира страната. Радев поиска да чуе позициите им по редица ключови въпроси като възможностите за съставяне на правителство, антикризисни мерки,  бюджетът за 2023 година.

Радев към ГЕРБ-СДС: България е в тежка криза, към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда

Засегната бе и темата за предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна, каквото предложение имат от ГЕРБ-СДС. Според Даниел Митов страната ни е трябвало да изпрати такава помощ още по времето на правителството на „Продължаваме промяната”.  

Радев и ГЕРБ-СДС се разминаха и по темата за влизането ни в еврозоната. Президентът посочи като проблеми изтеклия мандат на управителя на БНБ, уточнявайки че такъв проблем има и в други институции.

Депутатите разделиха Комисията по конституционни и правни въпроси на две

Според Делян Добрев изтеклият мандат на управителя на БНБ не е пречка по пътя ни към еврозоната.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че възможности за съставяне на правителство в рамките на този парламент има, но при определени условия.

От ГЕРБ предупредиха, че съществува риск от т.нар. "сватбарско наддаване" при изготвянето на Бюджет 2023 с оглед на възможността за наближаващи нови избори и призоваха към държавническо поведение от страна на всички партии.

Нова комисия ще проверява високите етажи на властта

По време на консултациите Румен Радев и Даниел Митов влязоха в словесен сблъсък по темата за състоянието на Българската армия, колко надежден член на НАТО е страната ни и предоставянето на военно-техническа помощ на Украйна.

Според Митов България закъснява с военнотехническата подкрепа за Украйна. По думите му страната ни е трябвало да изпрати такава помощ още по времето на правителството на „Продължаваме промяната”.  

След срещата на „Дондуков”  2 Десислава Атанасова съобщи, че президентът Радев не ги е информирал кога ще бъде връчен проучвателния мандат за формиране на правителство.  По думите й все още има възможности за разговори по определени приоритети. Тя допълни, че ако не получат знак, че ще се търси решаване на кризите с отговорност,  имат експерти, които може да предложат експерти за кабинет. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм