Правителството одобри създаването на комисия с разследващи функции, която ще проверява високите етажи на властта. Това обяви на брифинг в Министерския съвет правосъдният министър Крум Зарков. Той увери, че този орган няма да бъде употребяван като "бухалка" или "чадър" и за целта петимата членове на новата антикорупционна агенция ще се предлагат от парламента, президента, Върховния административен и Върховния касационен съд. При отказ от страна на прокуратурата да образува разследване по проверка на агенцията, тя ще има право да обжалва това пред съда.

Депутатите разделиха Комисията по конституционни и правни въпроси на две

Крум Зарков подчерта, че се предвиждат гаранции. За да се случи това, правосъдното министерство предлага при конституирането на Антикорупционната комисия да се включат и други органи на властта, които да излъчат свои членове.

В законопроекта е заложено антикорупционният орган да се председателства на ротационен принцип.

Според Зарков с този законопроект поне частта с ефективното и независимо разследване ще бъде решена.

Радев и ГЕРБ в спор за надежността ни като член на НАТО

В днешния ден депутатите решиха също да разделят Комисията по конституционни и правни въпроси на две.

По предложение на председателя на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова бе решено да се направят промени в Правилника за организация на дейността на Народното събрание, с които се обособяват две постоянни комисии - Комисия по конституционни въпроси и Комисия по правни въпроси.

Според Атанасова чрез Комисията по конституционни въпроси ще могат да се обсъдят всички възможни промени в Конституцията, ако Народното събрание реши да прави такива, както и да се разглеждат въпросите, свързани с отнемане на депутатски имунитет или концепцията за развитие на правосъдната реформа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм