ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната” отново влязоха в спор. Този път заради отмененото вчера от Конституционния съд решение Народното събрание да одобрява плащанията  за текущ ремонт и поддръжка на пътищата.

От ГЕРБ-СДС заявиха, че „Продължаваме промяната” са направили разделение между пътните фирми - на едни да се плаща 100%, а на други - 50%. Според ГЕРБ целта е била фирмите да бъдат притискани, като е имало списък на кои от тях да бъде платено и на кои не, на някои дори било предлагано да се заплати повторно.

ГЕРБ настоява ПП да поемe отговорност за отмяната на одобряване за пътищата от април

От „Продължаваме промяната” определиха като лъжа твърденията на ГЕРБ за пътните ремонти, като ги нарекоха поредната „Борисовка”.  Настимир Ананиев изтъкна, че по времето на предишния парламент е извършена проверка на 906 задания от времето на управление на партията на Бойко Борисов, които са били на стойност 3,4 млрд. лв. От „Продължаваме промяната" уточниха, че се е оказало, че  2,4 млрд. лв. от тези пари са вложени в незаконни строежи. 

„Днес чухме поредната лъжа от ГЕРБ. Разбирам загрижеността им, но за нас е по-важно публичният ресурс да бъде защитен“, това заяви Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“ относно обвиненията на ГЕРБ, че ПП  са предлагали да се плаща повторно на определени строителни фирми, а на други - едва 50% от договорената сума.

ГЕРБ: Кирил Петков е извършил нарушения в ББР още преди да стане министър

До обвиненията се стигна след като Конституционният съд вчера отмени решението на НС от април да одобрява плащанията за пътища.

Ананиев напомни, че по време на 47-мото НС е внесен доклад на МРРБ, в които има включени над 900 фирми. А консорциумът за АМ “Хемус” е трябвало да получи 500 млн. лв., но това не се е случило заради решение на НС.

КС отмени решението на парламента за разплащането с пътните фирми

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков пък пожела да даде обяснение относно "лъжа, изречена от ГЕРБ вчера". “Ако си спомняте, 8 човека получиха милиарди от ББР. Г-н Борисов познава ли човек под прякора Вълка и познава ли неговия юрист”, попита той. Петков напомни, че отказът от дълговата емисия е бил на служебното правителство, и че "Продължаваме промяната" нямат нищо общо.

Борисов: ПП причиниха „disaster“, за 15 дни ще оправя проблема с границата

Петков коментира и случая с флашките и машините. По негови думи няма как един човек от политическа партия да държи код. „Ние приветстваме всеки път, когато прокуратурата се самосезира.“

По-рано премиерът Гълъб Донев изрази същото мнение. Той увери, че това, което са направили служебното правителство и ЦИК, е да гарантират прозрачност, честност и демократичност на изборите.

По думите му прословутите кодове на машините са били достъпни за всички, които се запишат да присъстват на отварянето им.

Нинова: Имаме съмнения в честността на изборите през октомври

Даниел Лорер от ПП коментира, че буди недоумение защо ГЕРБ са започнали с темата ББР. “Решението за емисията е взето в мандата на служебното правителство. Ръководството на банката е право да търси външен капитал.”, категоричен е той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok