Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание, с което се разреши на Агенция „Пътна инфраструктура“ да плати на пътните фирми 50% от парите по договорите им, съобщи bTV.

Решението включва плащане и на пълните суми по договорите за поставяне на маркировка и мантинели. На заседанието присъстваха всички 10 конституционни съдии. Решението е прието с единодушие.

Републиканската пътна мрежа ще остане без поддръжка от 1 октомври

Делото беше образувано в началото на месец май след искане на народните представители от ГЕРБ-СДС.

Според приетото решение на НС останалите 50 на сто от всички финансови задължения на Агенцията, възникнали по изпълнени дейности, сертифицирани до момента на влизането му в сила, се извършват след решение на парламента и въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група и становище на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

ПП и ГЕРБ влязоха в спор заради разплащанията с пътните фирми

"В момента към бюджета на държавата няма определени пари за разплащането на пътните фирми за извършено строителство в предишни периоди". Това заяви служебният регионален министър Иван Шишков пред журналисти в Бургас по повод днешното решение на Конституционния съд, с което отмени решението на парламента за разплащането с пътните фирми, предаде БГНЕС.

"Сега, разбира се, пада отново тежката задача на служебния кабинет да намери решение да разплати тези пари. Дали ще бъдат платени по някакъв начин в рамките на тази година или ще бъдат заложени в бюджета на следващата година, тези пари трябва да бъдат платени на строителните фирми. Лошото е, че за всеки изминат ден те стават все повече, а това са разплащания, включително преди предишните служебни кабинети”, каза Шишков.

Втори ден протести на пътните фирми

По думите на министъра това са дължими суми, които са в периода 2020 - 2021 година, като възлагане са направени преди встъпването в длъжност на предишния служебен кабинет, заяви Иван Шишков. Министърът съобщи, че в момента се разплащат пари за строителство, което е възложено от периода 2018-2020 година.

„Още преди да стана министър бях казал, че не е работа на НС да определя начина на плащане на строителните фирми, тъй като това е въпрос на Министерство на регионалното развитие и евентуално на Министерски съвет за разпределяне на бюджета”, заяви Шишков.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм