Отстъпката от 25 ст. за литър гориво ще продължи до края на годината, съобщи пред NOVA вицепремиерът по икономическа политика Христо Алексиев. Той обясни, че правителството е взело решение да финансира допълнително мярката с около 40 млн. лв.

За следващата година се подготвя друго подпомгане, което отново ще е насочено към компенсиране на високите цени на горивата.

То обаче ще бъде за най-уязвимите хора и парите няма да се раздават на калпак, уточни Алексиев и допълни, че следващата седмица критериите ще бъдат обявени.

Шефът на петролната асоциация пред Дарик: Няма да има пари за отстъпката от 25 ст. за литър гориво

По думите му освен за личните автомобили, компенсации ще има и за тези, които използват обществен и железопътен транспорт.

Припомням, че отстъпката от 25 ст. за литър гориво влезе в сила през месец юли т.г. през актуализацията на бюджета. Заложените средства за нея бяха 150 млн. лв., като мярката трябваше да приключи при изчерпването им.

Отстъпката от 25 ст. за литър заредено гориво влезе в сила

В началото на миналата седмица пред Дарик радио председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев коментира, че се очаква парите да свършат в края на ноември или в началото на декември. Наскоро финансовото министерство също потвърди прогнозата.

"За коледните празници със сигурност няма да има пари за отстъпката от 25 ст. за литър гориво, бюджетът от 150 млн. лв. ще стигне до края на ноември", заяви Терзиев.

Според Терзиев програмата е помогнала на населението, но помощта трябва да бъде насочена наистина към нуждаещите се хора, а не към всички.

Все пак той увери, че каквито и мерки да бъдат взети от държавата, от Българската петролна и газова асоциация ще направят всичко по силите си, за да ги изпълнят.

По думите му горивата са по-скъпи от миналата година, а цените им в момента са нестабилни.

По отношение на метана, той уточни, че цените са двойно по-ниски заради поевтиняването на природния газ, което „Булгаргаз“ защити пред Комисията за енергийно и водно регулиране.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм