"За коледните празници със сигурност няма да има пари за отстъпката от 25 ст. за литър гориво, бюджетът от 150 млн. лв. ще стигне до края на ноември."

Това коментира за Дарик радио председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. По думите му обаче всяка бензиностанция има законовото право сама да реши да прекрати предоставянето на отстъпката. Според него това ще се случи в края на този месец.

НАП откри нарушения при отстъпките за гориво

Очаква се в понеделник Националната агенция по приходите да даде информация за това колко средства по програмата остават.

До края на месец ноември програмата за отстъпката от 25 ст. за литър гориво със сигурност ще върви, коментира за Дарик радио председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Той уточни, че операторите трябва сами да преценят кога да спрат да я предоставят в зависимост от наличните средства по програмата.

Отстъпката от 25 ст. за литър заредено гориво влезе в сила

Според него със сигурност в края на месеца или началото на следващия повечето от операторите ще преустановят даването на отстъпката.

Според Терзиев програмата е помогнала на населението, но помощта трябва да бъде насочена наистина към нуждаещите се хора, а не към всички.

Все пак той увери, че каквито и мерки да бъдат взети от държавата, от Българската петролна и газова асоциация ще направят всичко по силите си, за да ги изпълнят.

Окончателно: От 1 юли влиза в сила 25 ст. отстъпка за литър заредено гориво

По думите му горивата са по-скъпи от миналата година, а цените им в момента са нестабилни.

По отношение на метана, той уточни, че цените са двойно по-ниски заради поевтиняването на природния газ, което „Булгаргаз“ защити пред Комисията за енергийно и водно регулиране.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм