Дясната ръка на Корнелия Нинова - Калоян Методиев, е упражнавал натиск върху оръжейните предприятия, и по-конкретно ВМЗ-Сопот, да изпълняват приоритетно поръчки за частна фирма, предреждайки всички останали, в това число държавната "Кинтекс", информира "Клуб Z".

Стоянов: Не Корнелия Нинова, а Калоян Методиев е бил министър

Решенията на Държавната консолидационна компания (ДКК) от времето на Нинова са нелегитимни и може да бъдат обявени за нищожни. А в самата ДКК са се случвали странни финансови "операции".

Тези две твърдения отправи от ефира на БНТ наследникът на Нинова като министър на икономиката Никола Стоянов. Това е пореден епизод от "оръжейната сага", в която са замесени ДКК, Вазовските заводи, държавният търговец "Кинтекс" и комплекса НИТИ-Казанлък.

Както е известно, лидерката на социалистите смени ръководствата на всички тези компании, като сред уволнените попадна и самият Стоянов, тогава шеф на борда на директорите на ВМЗ. А Калоян Методиев бе не само шеф на кабинета й, но и неин "наместник" в междуведомствената комисия по експортен контрол, която дава разрешенията за оръжейните сделки.

В мандата й бе отчетен бум на сделките с военните изделия, който тя обясняваше със забавяне при служебните правителства през миналата година, а цялото й министерстване мина под обвиненията, че България изнася оръжия за Украйна чрез трети страни.

ДАНС влезе в „Кинтекс“

Откакто Стоянов пое поста той е в практическа война с назначените от Нинова ръководства и всеки ден ставаме свидетели на взаимен обстрел чрез пресконференции, Фейсбук статуси, прессъобщения, медийни участия, отбелязва Клуб Z. Преди няколко дни също уволненият от Нинова, но като шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов отправи обвинения - ВМЗ е трябвало да достави на "Кинтекс" изделия по договор, които обаче мистериозно изчезнали, което поставило държавния търговец в ситуация да трябва да изплаща неустойки за десетки хиляди левове месечно към контрагента си. Според Михайлов изделията са отишли в частна компания.

Министерство на икономиката с контра обвинения към шефа на ДКК

"Под натиск от Калоян Методиев"

От назначеното от Нинова ръководство на сопотския завод контрираха, че това се е случило в мандата на Стоянов като директор на борда. И той носи вина. Затова и днес Стоянов даде своите разяснения, като посочи частната фирма, предредила "Кинтекс".

"Коя фирма подред ще вземе изделията не става със санкция на борда на директорите. Няма ред, има договори, които казват кога да доставиш стоката. Истината е, че под натиск от Калоян Методиев частна фирма "Булкомерс", всички я знаят и аз няма да мълча повече, е изпреварила "Кинтекс". Взела е стоката на "Кинтекс". Тя е взела стоката и на много други частни компании", посочи Стоянов.

Шефът на ДКК: Министърът на икономиката оказва натиск върху компанията

"Това, което тогава изпълнителният директор Стоенчев (Иван Стоенчев, назначен от Нинова и после освободен от нея) е направил, за което го поздравявам, е, че е говорил с "Кинтекс", ако ВМЗ все пак си изпълни договора в срок - достави стоката до октомври, това окей ли е за тях. "Кинтекс" казва, че е окей. Не е искана санкция от съвета на директорите, тогава не съм знаел за този случай, сега научих за него. Той (Стоенчев) го е решил на собствена глава. Питах го защо - "Под натиск от г-н Калоян Методиев", това е истината. Обадили са се и са му казали: "Тази стока бързо трябва да замине".

Бивш шеф на „Кинтекс“: 4 200 тона българско оръжие за Украйна с подписа на Нинова

По отношение на "Булкомерс КС", преди няколко месеца разследващият сайт Bird писа, че е един от основните износители на българско оръжие, което стига до Украйна с краен потребител Полша. В статията се твърди още, че бизнесът на "Булкомерс" има руски корени и регистрирани търговски взаимоотношения с руската частна военна компания (ЧВК) "Моран Секюрити Груп", считана за първообраз на ЧВК "Вагнер".

Ексшефът на „Кинтекс“: Нинова се опитва да реабилитира офшорната фирма, източила 10 милиона лева

 "Горд съм, че ме дават на прокуратурата"

По повод заканата на ръководството на Нинова във ВМЗ да даде министъра на прокуратурата заради неизгоден, според тях, договор за превоз на работници, сключен по времето, в което Стоянов бе в завода, днес той заяви, че се гордее с това. Сключил бил договори за над 1 милиард лева "и фактът, че не са успели нищо да извадят, което явно е било целта", а са решили да се хванат за този договор, говорел достатъчно. По думите му той бил изряден, а търгът - проведен по всички правила.

Ексшефът на „Кинтекс": Подаряват военнопромишления комплекс на БСП с конкурси на тъмно

"Този договор има 14 позиции, условията са много, те са извадили две числа, по-скоро някой пиар го е подготвил това, не е юрист. Съжалявам да го кажа, но това са пълни измислици. А те на 8 август решават, че ще правят ремонт за 6 милиона, ама няма да им стигне времето и на три фирми директно се превежда аванс от 3 милиона, без един пирон да е закован", контрира служебният министър.

ДКК даде бившия директор на "Кинтекс" на прокуратурата

50 000 лева за "довиждане"

В четвъртък пред БНР новият шеф на ДКК Венцислав Димитров обяви, че има правно основание взиманите в компанията доскоро решения да бъдат обявени за нищожни. Причината - не е изпълнено законовото изискване бордът й да се състои от минимум петима души. Факт, в мандата на Ниниова, която назначи членовете, те бяха четирима, като опитите на вече новия министър да ги увеличи до седем (по закон са пет до девет), бяха дълго време блокирани от назначената от Нинова за шеф партийка Смиляна Нитова. По думите на министъра има решение на ВКС от 2018 г., че решения на такива структури, чиито членове са под законноустановения минимум, са нищожни.

Какво стои зад конфликта между Корнелия Нинова и ВМЗ-Сопот?

Стоянов разказа още нещо любопитно - че Нитова като изпълнителен директор сама е сключила със себе си договор за шест дължими й заплати, независимо кога и как й е прекратен договорът. Това се равнява на 50 000 лева, посочи министърът.

Ексшефът на „Кинтекс“: Изнесено е оръжие за 200 млн. за Украйна

Нитова подписала и договор за правни услуги за по 3000 лева на месец, независимо дали кантората ще работи нещо, или не. До момента нормалната практика е била ставка на час. В договора имало и добавена клауза за 3-месечно предизвестие, т.е. фирмата ще си вземе и неустойката. 

Но какво се е случвало в ДКК - министърът тепърва щял да чете. Докладът го чакал на бюрото му.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм