„ВМЗ-Сопот умишлено се води към фалит“, каза в интервю по bTV служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

Той беше начело на борда на военния завод от ноември 2021 г. до средата на тази година, когато беше отстранен от Нинова. По думите му загубите за последните два месеца на завода са за 100 млн. лв. „Това са данни на база сигнали, очаквам и документи, назначен е одит“, уточни служебният министър.

Министерство на икономиката с контра обвинения към шефа на ДКК

„Назначавам и освобождавам хора на база професионализъм“, заяви той. 

„Промените (в администрацията и бордовете на дружествата) са на база законите, правилата, експертността на хората и професионалните им качества“, обяви той. Така Стоянов отговори на обвиненията на бившия министър на икономиката Корнелия Нинова и назначените от нея хора, че рокадите са реваншизъм. Той даде пример с борда на ДКК, където назначи още трима души, но остави четирима, назначени от Нинова.

ДАНС влезе в „Кинтекс“

„По закон бордът трябва да има минимум петима членове. Докато аз съм министър, ще има 7, защото отговарят за 15-16 публични държавни предприятия с много разнородна дейност“, допълни Стоянов.

По думите му Калоян Методиев е притискал хора да напускат. „През последните 7-8 месеца министър е бил не г-жа Нинова, а Калоян Методиев – всички назначения са минали през него“, каза още служебният министър на икономиката, като уточни, че знае това от хората в министерството.

„Той е викал хора, той е притискал хора. На този натиск и начините, по които са назначавани и освобождавани хора, е пречила директорката на „Човешки ресурси“. Тя е от над 20 години в министерството и е уволнена дисциплинарно“, каза още Никола Стоянов.

Ексшефът на „Кинтекс“: Нинова се опитва да реабилитира офшорната фирма, източила 10 милиона лева

„Наистина има такъв превод зад над 800 хилияди лева. Видях документите“, допълни той по отношение на твърденията на бившият директор на „Кинтекс“. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм