Субсидиите скачат, продажбите падат

„Micron докладваха 20% спад в продажбите си на чипове. AMD докладваха спад от 16% за едно тримесечие. Цените на чипове спаднаха между 5,10 до към 15%. Това се случва на фона на приказката, колко голям дефицит има“, коментира в студиото на Дарик, проф. д-р Милен Балтов. В рубриката „Икономистът говори“ той насочва тази седмица вниманието към  

полупроводниците или т.нар. чипове.

„За третото тримесечие през 2021 г. приходите на  първите 30 американски компании са били 99 млрд. долара, а за същия период тази година вече са 88 млрд. Oт пазарната капитализация само на американските корпорации, които произвеждат чипове, вече се изтриха 1,5 трилиона долара“, коментира проф. Балтов, позовавайки се на данните на списание "Икономист".

Експертът коментира и друга тема – дали САЩ и Европа не са вече прекалено зависими от един производител, а именно Тайван.

„Факт е, че повече от 90% от най-високата категория чипове се произвеждат в момента в тази островна държава“, каза проф. Балтов. По думите му, очаква се в бъдеще производството на полупроводници да се премести в континентален Китай.

„Областта, свързана с компютри, информационни технологии или преработка на данни вече е един класически отрасъл. Това се доказва от настоящия спад в цената на чиповете и пренасищането с огромни количества от тях“, заяви проф. Балтов. Според него появилият се дефицит покрай пандемията е типичен за бизнес цикъла. „Има дефицит – цените се качват. След това има пренасищане на пазара от построяване на много фабрики и голямо производство, което води до спад на цените“, обясни виждането си той.

Проф. Балтов счита, че САЩ по недалновиден начин са заложили над 50 млрд. долара за субсидии.

Подобни големи суми са отеделни също от Европейския съюз, Япония и Южна Корея. „Изсипани са огромни средства за субсидии, в резултат на което вече има свръхпроизводство“, заяви икономистът.

Пвече за пазара на полупроводници, чуйте от проф. д-р Милен Балтов в звуковия файл:

Автор на статията: Никола Попов