"Правителството и президента имат различни виждания по отношение на геополитическото развитие на България. Мисля, че това не е тайна за никого", каза премиерът Николай Денков в предаването "Стълбището" на Дарик.

"ГЕРБ все още не са отговорили на предложения механизъм за вземане на решения и за назначенията по етажите на властта и в регулаторните органи", каза премиерът Николай Денков в предаването "Стълбището" на Дарик. "Ние искаме да избегнем квотния принцип", допълни той.

"Има шанс, но няма гаранция", така коментира премиерът Николай Денков вероятността за приемането на България в Шенген. Ето какво каза той в предаването "Стълбището" на Дарик."

Във връзка със службите, Денков заяви, че работи нелошо с тях в много области. Има проблем обаче по отношение на борбата с корупцията и външното влияние. "Ние сме държавата, която е много силно и успешно подложена на хибридни атаки. Но в същото време няма съмнение, че по няколко казуса ръководителите на някои от службите заеха политическа позиция, на което те нямат право. Ако ние можехме да работим нормално с президентството, така че да има разбирателство, така че да не е важно кой е начело на службата и да имаме обща посока за развитие, службите щяха да бъдат второстепенни", посочи още премиерът.

"Не е тайна за никого, че с президентството имаме разнопосочни идеи за геополитическото развитие на България, смята още той. Колкото и Радев да казва, че е проевропейски настроен, ако погледнем действията на служебното правителство, доста от тях поставят под въпрос тази ориентация. Ние сме проевропейско правителство, такова е и мнозинството в парламента, нямаме време за губене. До края на септември трябва да представим документите по плана за възстановяване и устойчивост. До декември миналата година изгубихме 200 млн. лв., което е една детска болница. Сега трябва да не допуснем да изгубим още 1 млрд. и 400 млн. лв. България е единствената или почти единствената държава в ЕС, която няма нито един актив, който е руски и който по някакъв начин е санкциониран. Единственото е с пристанище „Росенец”, което не е най-добрият пример, защото имаше много рискове с решението. Хубавото е, че успяхме да развалим концесията и да върнем управлението на пристанището към правителството, и работата на рафинерията да продължи без сътресения, защото всяко сътресение там би могло да се отрази върху цените на горивата".

Запитан има ли единодушие сред партиите, които управляват днес, че ще се случи структурната реформа, която ще позволи смяна на назначените от правителствата на президента Радев шефове на служби, Денков отговори, че има ясно съзнание, че така не може да продължава, но трябва да се прави законно и внимателно, така че самите служби да не бъдат демотивирани. "Защото службите са много важни", каза премиерът и добави, че много уважава труда им. "Не трябва да се случва службите да имат усещане за разнобой, а в момента такова усещане има."

"Има толкова много работа за вършене, която пряко засяга хората. Те не се интересуват от войната между институциите", каза още Денков. Затова се опитвал да избяга от „престрелките” с президента, защото те му пречат да свърши работата си. Но по думите му, очевидно другата страна има политически амбиции, те излизат извън рамките на заложеното в конституцията за президентството. "Това, което виждаме, са отгласи на тези политически амбиции", смята той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм