"Недоволството на зърнопроизводителите е обща акция, с която се опитва да се дестабилизира правителството". Това каза министър-председателят Николай Денков в предаването „Стълбището“ на Дарик радио.

Премиерът допълни, че е готов да разговаря за всеки един подсектор, за да се види какъв е специфичният му проблем и да се окаже помощ там, където има затруднения.

Във връзка с помощите за аграрния сектор, министър-председателят заяви, че те нарастват всяка година и никой нищо не спира. "Има проблем обаче с начина, по който се използват субсидиите", добави той и даде пример с едрите зърнопроизводители, които получават сериозни средства. "Там нормата на печалба е значителна, каквато в малко сектори може да бъде посочена, докато зеленчукопроизводителите и производителите на плодове имат специфични проблеми, които не са адресирани адекватно. Никой няма намерение да намалява помощта, но субсидиите трябва да бъдат балансирани и обвързани много по-добре с реалната продукция. Често тези помощи се дават по някакви показатели, които нямат общо с това какво е произведено накрая. Там, където има специфични затруднения, там трябва да има специфична помощ. Секторът се опитва да представи, че все едно е в колапс, а това категорично не е вярно", посочи Денков.

"Искат се помощи за целия аграрен сектор на едро, докато всъщност вътре в него има противоречия. Например вносът на зърно очевидно ще помогне да се намалят, или поне да не се увеличават цените на фуражите, което е добре за животновъдите, но въпреки това опитват да мобилизират всички срещу правителството. Това показва, че не говорим за ясни икономически аргументи и проблеми, които трябва да се решат, а се говори за една обща акция, с която се опитва да се дестабилизира правителството", каза още премиерът.

Той поясни, че е готов да влезе в разговор за всеки един подсектор, за да се види какъв е специфичният му проблем, но по отношение на една обща акция за дестабилизиране на правителството, единственото, което може да каже, е че ще подходят логично и аргументирано във всяка една дискусия.

"Запитан дали браншовици, близки до президента Румен Радев, ще оглавят фермерските протести, както твърдят някои медии, Николай Денков отговори, че не може да каже дали държавният глава има роля, защото това изисква факти и аргументи. Но това, което може да каже категорично е, че досега винаги е ставало дума за слънчогледа като проблем. Т. е. от забранените зърнени култури, България е имала проблем само с едната от тях.

"Изведнъж се оказва, че ние защитаваме например забраната на вноса на пшеница, без България да има проблем с това, пшеницата е борсова стока и се изнася. За България е добре да има пшеница, смята той, защото това би могло да повлияе, ако не върху цените, то поне върху инфлацията и да няма повишаване на цените. Но изведнъж, вместо да обсъждаме специфичните проблеми на производителите в България, се оказва, че ние използваме някакво събитие, което до голяма степен е външно, за да се опитаме да дестабилизираме страната", каза още премиерът.

Според него затварянето на гранични пунктове и магистрали, заплахите да се дойде в центъра на София не са нищо друго освен опит за дестабилизация на правителството. Денков добави, че очаква този протест да няма широка обществена подкрепа, защото за хората, по отношение на цените на храните, е по-добре вносът на зърно от Украйна да бъде разрешен. Ако той бъде забранен, това означава, че оставяме монополисти на българския пазар и има голям риск те да се опитат да вдигнат цените максимално. Този тип затваряне на границите и монополизация на пазара винаги води до увеличаване на цените.

По думите му финансово този сектор е подпомогнат изключително сериозно. Над 2 млрд. лв. е подпомагането му с европейски средства и от националния бюджет, а печалбата, която декларират, е почти същата по размер както и субсидиите, което е озадачаващо.

Той отново подчерта, че секторът трябва да бъде подкрепян и не е вярно, че държавата не го подкрепя, както се твърди в писмо на зърнопроизводителите.

"Важно е да се види обаче къде действително има нужда от помощ и да се помага там, другите се оправят доста добре. Наред с това всеки месец, заради спрения внос, държавата губи по 40 млн. лв. приходи в хазната", припомни Денков."

"Повече от половината от всички субсидии, които получава България, отиват в селското стопанство. А една трета от подпомагането в сектора са национални средства", обясни още премиерът.

Той отново подчерта, че не е проблем, това, че тези средства се дават; проблемът е, че "някой се прави, че не ги вижда, печели от тях, а по този начин ни пречи да решаваме истинските проблеми".

Като истински проблем, той посочи например това, че не е развита напоителната ни система, затова е по-добре част от парите да се насочат натам или за подпомагане на зеленчукопроизводителите или производителите на плодове. "От помощ се нуждаят и животновъдите; има проблем с вноса на сухо мляко. Има истински проблеми, но заради протеста и исканията, които са поставени по грешен начин, в момента вместо истинските, обсъждаме фалшиви проблеми". По думите му, бяха убити или почти убити сектори, в които България е имала огромни традиции, заради грешния начин, по който бяха дефинирани субсидиите и помощите в подсекторите на земеделието.

"Това стана с лобирането на едрите зърнопроизводители, които направиха така, че те да обират лъвския пай, а за останалите - каквото остане. Около две трети от субсидиите отиваха за растениевъдството и около една трета - за животновъдството; това е сериозен проблем и тези отношения трябва да бъдат балансирани, в противен случай зърнопроизводството ще продължи да се окрупнява, а регионите - да се обезлюдяват, а в същото време да губим позиции там, където сме имали, при това сериозни."

На въпрос как така украинците, при липса на субсидии, произвеждат зърно, което е по-евтино, Денков отговори, че това показва сериозен дефект на случаите, в които има грешни стимули. Затова стимулът трябва да е произведена продукция, а не засети площи, смята той.

"Ние трябва да балансираме цялата система на агросубсидиите; тя е грешна в момента и всеки, който работи в нея, го знае, за да може секторите да се развиват хармонично", каза той.

"Целта на министъра на земеделието Кирил Вътев е да развие цялата верига от производството на нивата до крайния продукт, който се купува в магазина, обясни премиерът. Целта е да произвеждаме български продукти с високо качество, които да можем да изнасяме; това е истинската задача, но ние в момента не можем да се занимаваме с нея, защото се занимаваме с интереса на едрите зърнопроизводители", добави още Денков.

"Трябва да се търси балансът, който в момента е нарушен, защото много от ползата от субсидиите са на едрите зърнопроизводители. Ние произвеждаме пшеница в пъти повече от това, което ни трябва за националната консумация. Това е добре, че изнасяме пшеница, но когато един сектор е успешен, той изисква по-малко субсидии, защото всички субсидии, които се дават на едно място, са за сметка на друго. Веригата на производството в България е тотално разчупена, защото субсидиите не са балансирани, а съвременният подход изисква баланс. Не е истина, че това решение е взето поради Украйна", подчерта още Николай Денков.

"Това решение отговаря на българския интерес, който включва грижа за хората в България, цените на храните, инфлацията и стабилизирането на икономиката. Това е българският интерес, и фактът, че съвпада с украинския, е случайност. Имаме договорка с премиера на Украйна, че те няма да изпратят стоки в България без предварително се уточни дали можем да приемем съответния обем", добави премиерът Николай Денков в предаването „Стълбището” на Дарик.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм