2 април е 92-рият ден на годината. Датата не предвещава нищо добро – точно на нея през 1956 г. е открит априлският пленум на ЦК на БКП. След това Тодор Живков взема властта. С това припомняне Георги Донков стартира днешния разговор в "Кой говори?" с "Голямото жури", в който основна тема бяха предстоящите избори.

"Денят за размисъл се пада на интересната дата 1 април, което е повод за усмивка", отбеляза от своя страна Елена Дариева, социолог от агенция "Насока".

Трифонов: Радев няма никакво участие в идеята ни за референдум

"Това ни е пети парламентарен вот за последните две години. Това е своеобразен рекорд в новата история на България. Тези зачестили избори ни поставят в една перманентна предизборна кампания, от която българското общество не печели. На практика управлението на страната отново е в ръцете на президента и служебното правителство", коментира тя.

Ако следващият парламент не успее да излъчи редовно правителство, президентът ще бъде на власт със служебни правителства без прекъсване повече от година, посочи Елена Дариева.

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

"Въпросът, който интересува всички, е ще има ли решение на политическата криза. Краткият отговор е "не", защото социологическите проучвания показват, че при нови избори ще се възпроизведе същата структура на фрагментиран седемпартиен парламент. В него ще влязат ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, БСП, "Възраждане", "Демократична България" и "Български възход". Силно фрагментиран парламент с ограничена възможност да се формират устойчиви мнозинства", обясни още социологът. 

Според Елена Дариева едно евентуално предизборно обединение между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" би върнало интригата за първото място, но по същество не решава големия проблем с осигуряването на мнозинство в парламента.

Политолог пред Дарик: Има битова връзка на ниво персонал между ИТН и Радев

"Не е опасно, че е служебно правителство, опасно е това, че е некадърно правителство", коментира от своя страна Теодора Пеева, главен редактор на “Сега”.

По думите й, ако след следващите избори се реализира заявката да се направи правителство между ГЕРБ, БСП и ДПС, то би било много по-лошо от това, което ни управлява в момента.

Какви са очакванията на депутатите за предстоящите избори?

"Опасявам се, че това няма да са последните парламентарни избори за тази година, те ще са първите", добави Пеева.

Според нея всички политически партии по-скоро са насочили поглед към местните избори. "За мен това е много по-важният въпрос. Дали е служебно, или е редовно правителство, ако то е некадърно и прави глупости, няма никакво значение – политическата криза ще продължи", заяви още журналистът.

ПП и ДБ преговарят за общо явяване на изборите

"Местните избори са основополагащата точка, от която на местно ниво промяната би започнала да се случва много по-мащабно, ако наесен избирателите изберат да променят сегашната ситуация", смята журналистът и политик Иво Божков.

По думите му българските избиратели, макар и да не са винаги съгласни с начина, по който се отрежда мястото на всички партии, проявяват някакъв дълбок разум и справедливост.

Ще успеят ли референдумите за президентска република и отлагане на еврото?

"Виждахме субекти, които печелиха избори и изчезваха няколко месеца по-късно, и други, които са се появявали няколко месеца преди изборите, и печелят мнозинство", посочи Иво Божков.

"Действително на всички партии фокусът е местните избори, защото там реално навлизаме в ежедневието на хората и извън големите въпроси. Това е фокусът, но се надявам и на разума на всички - да можем да изчистим парламентарното на 2 април, за да можем да се концентрираме в местното наесен", коментира още журналистът.

С какви нагласи партиите ще се включат в битката за следващия парламент?

Писателят Александър Шпатов сподели, че е страшно притеснен от темата, която ще бъде основна през следващите месеци - организацията на изборите. По думите му там има много недомислици:

"Вечерта на изборите - неделя, и след това понеделник, вторник и сряда ще бъдат кошмарни дни. Не мога да си представя как ще бъдат обработени тези протоколи, които "хартиената коалиция" измисли. Това, което ще се случва - ще се броят отделно разписките от машината, няма да има никакво автоматично записване на данни, тоест, едни хартиени бюлетини, неясно какви все още, защото беше въведено едно изключително неясно и глупаво изискване тези разписки да приличат на хартиената бюлетина.

Дончев: БСП не е ключът към бъдещо управление

Отделно ще се броят преференции по хартиени бюлетини, преференции по разписки от машината, резултати от двете неща. Едни изморени хора, след вече 12-13 часа на работа, ще трябва да сметнат всички числа на хартия, след което да се наредят на една безкрайна опашка и да отчетат тези данни, където е гарантирано, че тия сметки все някъде няма да излязат, ще настъпи един тотален хаос".

Социологът Елена Дариева вметна, че след края на изборния ден, когато се прибира т. нар. паралелно преброяване, социолозите карат анкетьорите си от всяка секция, която е в извадката, да взимат извадка от секционния протокол и да продиктуват действителните гласове. "Дори в нашите извадки постоянно имаме случаи на разминавания. Ние връщаме анкетьорите, те отиват отново в комисията, тя почва отново да брои и това продължава до безкрай", посочи тя.

Председателят на ЦИК: Избори по новите правила - най-рано на 2 април

"ЦИК от 15 души не представлява полтическото разпределение на силите в България – жестоко изкривено, не може най-голямата партия да няма нито един представител в ЦИК", заяви Александър Шпатов.

"Не съм сигурен дали въобще ще има възможност да се гласува с машини. Това ще е темата в следващите два месеца, а след края на изборите – със сигурност. Моето най-голямо притеснение е, че резултатът от тези избори ще бъде, че на следващите никой няма да иска да гласува", на мнение е писателят.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм