Парламентарно представените партии се подготвят за предсрочните парламентарни избори на 2 април. Формациите гледат към предстоящия вот с надежда за повишаване на изборните резултатите и намирането на формула за сформиране на управляващо мнозинство.

Пред журналисти в парламента Томислав Дончев коментира, че е скептичен към сформирането на управляващо мнозинство с БСП. По думите му левицата не е ключът към следващото управление, въпреки това трябва да има деескалиране на напрежението между партиите.

Василев: Обединението с ДБ ще бъде с коалиционно споразумение

Дончев уточни, че ключът към следващото е управление е ГЕРБ, като според него партията ще е първа политическа сила.

На предсрочните парламентарни избори от ГЕРБ-СДС ще търсят тази политическа формула, която да направи възможно сформирането на мнозинство.

Дончев: БСП не е ключът към бъдещо управление

От „Продължаваме промяната“ работят активно за обединяване с „Демократична България“, както и с други формации, с които партията имат обща визия.  Това коментира пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Той уточни, че евентуалното обединение за общо явяване на изборите ще се регламентира с предварително подписано коалиционно споразумение. По думите му целта не е ГЕРБ да не е първа политическа сила, а най-накрая България да тръгне по правилния път и по правилния начин.

Какви са очакванията на депутатите за предстоящите избори?

От „Демократична България“ търсят оптимален вариант за предизборни и следизборни конфигурации, за да се формира редовно правителство.  От формацията продължават и разговорите с „Продължаваме промяната“.

Според Христо Иванов в момента страната е в полупрезидентски режим, а всъщност има нужда от демократично и реформаторско управление.

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че резултатите на предстоящите избори няма да същите като на предишните. Според него на тези избори партията ще увеличи подкрепата си.

От „Български възход“ очакват най-малко да удвоят подкрепата си на предсрочните парламентарни избори. От партията към момента не водят разговори за евентуална коалиция. Това решение ще се вземе утре по време на Изпълнителен съвет на партията.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм