След върнатия неизпълнен последен мандат, парламентарно представените партии коментираха какви са очакванията им за предстоящите парламентарни избори и колко още трябва да съществува настоящото Народно събрание.

В очакване президентът Румен Радев да разпусне 48-ото Народно събрание, депутатите изразиха нагласите относно поредния предсрочен парламентарен вот. 

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза, че традицията досега е била не по-късно от седмица след връщането на последния мандат президентът да разпусне парламента. Атанасова посочи и приоритетите на формацията през оставащите работни дни на парламента.

Нинова върна неизпълнен третия мандат

От „Продължаваме промяната“ изразиха притесненията си, че в последните дни живот на парламента ще се приемат популистки законопроекти. Венеция Ангова изтъкна, че сме станали свидетели на годежът между задругата на хартиената коалиция, като сега очакваме да видим сватбата.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ партиите трябва да си дадат сметка, че следващият парламент отново ще е фрагментиран, затова поведението им трябва да е такова, че след изборите да могат да водят разговори.

Политолог пред Дарик: Има битова връзка на ниво персонал между ИТН и Радев

По думите му опциите за дата за предсрочните парламентарни избори са две – 26 март или 2 април. Карадайъ уточни, че след тези дати се влиза в католическия и православния Великден, както и в мюсюлманския празник Рамазан байрам.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че парламентът взима вредни решения за страната. Пo думите му колкото по-скоро се разпусне Народното събрание, толкова по-добре.

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

Кристиан Вигенин от БСП заяви, че времето на настоящия парламент е изтекло.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов посочи, че разумната дата за изборите е 2 април.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм