БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на редовно правителство. Това беше последният трети опит за формиране на кабинет. До него се стигна, след като първите по численост сили в 48-ото Народно събрание – ГЕРБ и „Продължаваме промяната“, не успяха да съберат мнозинство за правителство.

След третия неуспех за страната предстоят нови предсрочни избори, чиято дата зависи от това кога президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание.

Томов: Ако изборите са на 26 март – ще има проблем, ако са на 2 април – няма проблем

"Направихме всичко необходимо да изпълним третия мандат, изведохме 4 важни задачи за редовно правителство и парламент – Шенген, ПВУ, бюджет за 2023 и съдебна реформа. Поканихме всички партии на разговор. Стана ясно, че не се събра съгласие и мнозинство за излъчване на редовен кабинет, поради тази причина връщам третия мандат", заяви Нинова.

От своя страна президентът Радев поздрави БСП за положените усилия за съставяне на редовно правителство в такава трудна политическа обстановка. "Явно в тази политическа обстановка не се намери решение, пожелавам успех на парламентарните избори", заяви Радев.

БСП връща третия мандат неизпълнен. Какво следва?

А след връщането на мандата Нинова коментира, че не определя като провал на БСП неуспеха със съставянето на правителство. На въпрос дали в следващо правителство БСП би се коалирала с ГЕРБ, Нинова отговори, че това ще се реши на конгреса през февруари.

Снимка: БГНЕС

Според нея никоя от останалите парти е нямало да успее да състави кабинет с третия мандат, особено след скандала с NEXO. Тя коментира и инициативата на „Има такъв народ“ за референдум за президентска република. Нинова прогнозира разлики в партиите, които ще влязат в парламента след изборите и трудна предизборна кампания.

Социолог пред Дарик: У нас лидерът е този, който коли и беси, а не този, който може да води

Според нея всички институции са виновни за политическата криза, в която се намира страната. Корнелия Нинова направи равносметка, че много неща не са били свършени от 48-ото Народно събрание като неприемане на Бюджет 2023, законите по ПВУ и съдебната реформа.

Припомняме, че това бе последната възможност за създаване на правителство в рамките на 48-то Народно събрание по Конституция, след като първите два опита за съставяне на редовен кабинет се провалиха.

Политолог пред Дарик: Има битова връзка на ниво персонал между ИТН и Радев

При първия мандат, връчен на ГЕРБ-СДС, кандидатът за премиер проф. Николай Габровски събра само 115 гласа подкрепа, а 125 депутати гласуваха против. Подкрепа за кандидатурата на проф. Габровски дойде от ГЕРБ, ДПС, и "Български възход", но гласовете на депутатите от тези партии не достигнаха. 

След неуспеха на ГЕРБ-СДС да сформират правителство, ПГ на "Продължаваме промяната" издигна кандидатурата на акад. Николай Денков за премиер, който покани всички партии на разговори за съставяне на правителство. ПП състави декларация с общи приоритети, която събра едва 63 гласа подкрепа в пленарната зала. Седмица по-късно от ПП върнаха неизпълнен втория мандат на президента Радев. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм