БСП връща третия мандат за кабинет на президента Румен Радев. В 10.00 часа държавният глава ще приеме на „Дондуков“ 2 представители на парламентарната група на „БСП за България“, на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател.

В петък от БСП проведоха лидерска среща с ГЕРБ, ДПС и „Български възход“, след която лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви, че ще върнат на президента третия мандат заради липса на воля от страна на останалите партии да съставят правителство.

Социолог пред Дарик: У нас лидерът е този, който коли и беси, а не този, който може да води

Третият мандат беше последният опит за формиране на редовно правителство и при неуспех процедурата следва с разпускане на 48-ото Народно събрание, насрочване на нови избори и назначаване на служебно правителство.

В събота държавният глава Румен Радев обяви в ефира на Дарик радио, че следващият служебен кабинет отново ще бъде оглавен от настоящия премиер Гълъб Донев. Датата на следващите предсрочни избори ще зависи от това кога парламентът ще бъде разпуснат.

Нинова: С връчването на мандата на БСП Радев се опитва да си върне подкрепата на българските социалисти, които предаде

Правният екип на президента обаче работи по казуса с по-късия месец февруари, тъй като по Конституция вотът трябва да бъде насрочен до два месеца след разпускането на Народното събрание, а според Изборния кодекс – не по-малко от 60 дни. Така за момента най-вероятно предсрочният вот ще е през април, като най-очакваната дата е 2-ри.

В следобедните часове Румен Радев ще проведе и работна среща с ръководството на Централната избирателна комисия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм