"Президентът Радев зае позиции, които се различават доста от позициите на правителства и президенти на държави членки на ЕС и НАТО. България, представена от Радев, попадна в една категория държави с един друг член - Унгария. Затова се наложи да се извършват такива действия, да се говори едно, пък да се прави друго, да изпращаме помощи, пък да говорим, че нито един патрон не достига до Украйна".

Нинова върна неизпълнен третия мандат

Това заяви в предаването "Кой говори?" по Дарик радио политологът Даниел Смилов.

"Всъщност, България заради правителството "Петков" и партии като "Продължаваме промяната" и "Демократична България" все пак изпълни това, което изискват от нея задълженията й към ЕС и НАТО и задълженията й изобщо като цивилизована държава - да се противопостави на една агресия. Но президентът Радев определено не беше и не е в този отбор. От тази гледна точка наистина има притеснение относно генералната линия, която той преследва", добави той.

Томов: Ако изборите са на 26 март – ще има проблем, ако са на 2 април – няма проблем

По думите му президентът трябва да обясни защо би било в български интерес Русия да спечели бързо тази война и да има руски войски на границата между Украйна и Румъния, което е съвсем близо до нас. "Защо от негова гледна точка това е българският интерес? Защото няма съмнение, че ако Украйна остане без помощ от западните си съюзници, изходът на войната ще бъде предрешен", коментира Даниел Смилов.

Има някаква връзка между "Има такъв народ" и Румен Радев, на мнение е политологът. "Най-малкото техни кадри бяха назначени в служебния кабинет в едно или друго качество. Чисто битова връзка на ниво персонал съществува. Идеологически не знам какво е общото между тях, защото ИТН е чисто популистка формация, тя е и феномен в някакъв смисъл в българската политика. Формация, която три пъти влиза в парламента с една задача, а изпълни точно обратната задача", посочи Даниел Смилов.

Социолог пред Дарик: У нас лидерът е този, който коли и беси, а не този, който може да води

Според него референдумът на ИТН няма шанс да успее, с оглед на ниския рейтинг на партията в момента.

Политологът е на мнение, че служебните кабинети променят парламентарната логика на управление на България. "Ние в момента почти от две години сме в авариен модус на управляване. Служебните правителства по идея са били направени като някакъв преход между едно и друго парламентарно управление, но едва ли на хората, които са писали Конституцията, им е хрумвало, че е възможно да се случат пет парламентарни избори за две години", коментира той.

Борисов: Трябва да спася България от „Спасителите“

По думите му основният отговорен за ситуацията не е чак толкова президентът, а политическите партии, които отказват да съставят правителство.

"В това Народно събрание, което си отива, имаме много ясен случай - имаме четири партии, които казват "ние сега имаме мнозинство, но не искаме да управляваме, ще управляваме след следващите избори. На лидерската среща това беше посланието. Това е пълен абсурд - има мнозинство, но имаше ясен тактически, дори стратегически избор от страна на тези партии те да не управляват сега. Това ми се струва изключително безотговорно", категоричен е политологът.

Президентът Румен Радев получи отличието „Политик на годината” за 2022 г., връчвано традиционно от екипа на Дарик радио

Той коментира и възможната предизборна коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България": "Мисля, че това е ход, който по принцип има потенциал да съживи и енергизира подкрепата за тях, да създаде допълнителна инерция в тяхна посока. Имаме фрагментирано политическо пространство и когато една част от него се обедини, това ще облекчи избирателя и всъщност ще дъде възможност и на това ново обединение да се бори за първото място, което е важно в нашата система. Има логика в този ход, той дори донякъде е закъснял, можеха да го направят още на предходните избори", посочи Даниел Смилов.

По отношение на влизането ни в еврозоната политологът коментира, че нещата там са спешни. "Имаме прозорец и трябва да се възползваме от него, а за тази цел трябва да се предприемат определени действия. Това разминаване и отсъствието на редовен кабинет са пречка. Парламентът работи, но когато няма ясно изразено мнозинство, дори очевидни неща още не могат да бъдат приети", каза той.

Румен Радев пред Дарик: Гълъб Донев ще е следващият служебен премиер

Даниел Смилов прогнозира и какво ще се случи на предстоящите избори, като уточни, че стъпва на социологически проучвания, които не дават някакви много големи размествания в политическия пейзаж.

По думите му има няколко фактора, които трябва да следим:

  • Хода на войната в Украйна;
  • Дали ще има успешно обединение между ПП и ДБ;
  • Самото позициониране на политическите партии.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм