Доцент Христо Христев, преподавател по право на ЕС в СУ “Св. Климент Охридски” и Ива Лазарова, изпълнителен директор на Института за развитие на публичната среда, коментираха в студиото на Дарик радио дали референдумите за президентска република и отлагане на еврото могат да бъдат успешни.

И двамата са на мнение, че таймингът на подписките не е случаен, като се има предвид, че предстоят още едни предсрочни парламентарни избори.

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

Г-н Христев е на мнението, че двете инициативи са агресивна форма на елементарен политически популизъм. Той сподели, че за провеждането и на двата референдума съществуват юридически пречки.

“Не може да бъде проведен национален референдум по въпроси, които са предмет на уредба от ратифициран, влязъл в сила, обвързващ нашата страна, международен договор”, сподели Христев за референдума за отлагане на приемането на еврото.

Костадинов: Започваме референдум за влизането ни в Еврозоната

Г-жа Лазарова обясни, че са необходими 200 000 валидни подписа, за да може да бъде внесено предложението в Народното събрание. Ако предложението е събрало не по-малко от 400 000 подписа, Народното събрание е задължено да приеме решение за произвеждане на референдум.

В края на разговора Лазарова коментира колко би струвало провеждането на референдумите. Според нея, като се вземе предвид инфлацията, няма как организирането на референдум да струва по-малко от 15, 16 милиона лева. 

Какво споделиха двамата за евентуален референдум за президентска република, чуйте в разговора.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм