Идеята за провеждане на референдум за президентска република е само на "Има такъв народ" и няма нищо общо с настоящия държавен глава Румен Радев. В това увери лидерът на партията Слави Трифонов, който бе категоричен, че "Има такъв народ" няма да се коалира с никого, но ще направи всичко възможно да влезе в следващия парламент. 

Каква е разликата между парламентарна република и президентска република

"Не съм се виждал с президента Радев. Откакто той е президент може би веднъж съм се виждал. Не сме водили никакви разговори по отношение на идеята ни за референдум. Тя е наша отдавнашна идея, която касае нашата представа за мажоритарни избори", каза Трифонов в отговор на въпрос на БГНЕС.

Трифонов: Исках да запазя личния си живот, затова не подадох имуществена декларация

"Радев не знае за тази наша цел, няма никакво участие, той си води президентството, ние си водим това, което ние решаваме, че е правилно", добави Трифонов във връзка с инициираната подписка за произвеждане на национален референдум за избори за Велико народно събрание, което да реши за промяна формата на управление от парламентарна на президентска република. 

Снимка: БГНЕС

От формацията представиха и проучване на германската социологическа агенция "Ипсос". Според него едва 26 на сто от българите са удовлетворени от демокрацията, 87 процента не вярват в Народното събрание, а 53 на сто подкрепят подобен референдум. 

ИТН: Парламентарната република е изчерпана, трябва промяна на системата

След като бяха изнесени данните от проучването, Трифонов обяви, че има конкретно желание и то е да да проведе референдум за президентска република.

"Няма да се коалираме с никого на предстоящите избори. Това с предизборната коалиция не ми харесва. Няма да има такава коалиция. Тя е невъзможна", каза още Трифонов. 

Политолог пред Дарик: Има битова връзка на ниво персонал между ИТН и Радев

“Нямам запис от дома на Радостин Василев”, заяви лидерът на ИТН след въпрос дали притежава такъв след скандала с бившия депутат от ИТН - сега независим народен представител. "Нямам такъв запис, не съм слушал такъв, и това е", допълни той.

Той обаче потвърди, че съди съпредседателя на “Продължваме Промяната” Кирил Петков “за това, че аз съм мафиот, за “Капитан Андреево”. Делото е насрочено за 21 април 2023 г.

Ковачевски: В РСМ няма антибългарска омраза и истерия

"Трябва да се върне ветото към Република Северна Македония. Това е единственият начин, по който може да се спре тази антибългарска кампания, която тече в нашата съседка", каза още Трифонов. 

"Тези, които свалиха ветото, са политическите партии „Продължаваме Промяната“, ГЕРБ, ДПС, „Демократична България“ и БСП с тяхното неучастие. Ние нямаме нищо общо – ние бяхме против свалянето на ветото, защото единственият начин да накараме северномакедонците да слушат, е като не им пада ветото. Ветото падна заради тези политически партии. Нашият външен министър беше заобиколен от Народното събрание и от Кирил Петков, който си имаше негов външен министър и негова политика по отношение на Република Северна Македония", коментира Трифонов.

Какви са очакванията на депутатите за предстоящите избори?

На въпрос как за година и половина от първа политическа сила ИТН стана партия извън парламента, Трифонов отговори: "Мисля, че не сме удовлетворили очакванията на група хора да направим нещо, което те са очаквали, че трябва да направим. Очаквате да си посипя главата с пепел ли?"

"Не направихме правителство, когато бяхме първа политическа сила, отказаха публично - БСП, ДБ, и "Изправи се.БГ" - също. Нямаше как да има правителство в тази ситуация. В следващия парламент можехме да направим правителство, но не стана. Ако влезем в следващ парламент ще направим всичко възможно да бъде работещ парламент, не като този", посочи още Трифонов.

ПП и ДБ преговарят за общо явяване на изборите

"Ако референдумът е успешен, ще трябва да се свика Велико народно събрание, когато всички партии ще трябва да направят предложения за промени в Конституцията”, каза Тошко Йорданов. Той обясни, че при президентската република има много по-детайлно разграничение на заседателна, съдебна и изпълнителна власт.

На въпрос защо "Има такъв народ" вече взима пълната си субсидия, Трифонов отвърна с въпроса "А защо не ни питате защо преди върнахме 4.5 млн. лв. в държавния бюджет"? 

Той увери публично, че вече е подал имуществена декларация тази година.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм