В навечерието на Ендо Март 2023, фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" ще бъде домакин на специална прожекция от световното турне на филма “Below the belt” ("Удар под кръста-порочният кръг на ендометриозата") с продуценти Хилари Клинтън, Росарио Доусън и Шанън Кон.

Безплатни прегледи за пациентки с репродуктивни проблеми в Сърце и Мозък - Плевен

Документалният филм представя вдъхновяващите истории на четири пациентки, търсещи отговори за мистериозните си симптоми, за да разкрие важни аспекти на живота с ендометриоза – от менструалното табу и неглижирането на симптомите от лекарите, до широко разпространените проблеми в здравните системи по света. Филмът открехва завесата пред личния свят на жените с ендометриоза и влиянието, което това заболяване оказва върху ежедневието им, взаимоотношенията им с близките и професията им.

Ендометриозата е хронично заболяване, което засяга милиони жени по света. Въпреки че е широко разпространено, то често се подценява, лекува се неправилно или просто не се говори достатъчно за него. Затова е толкова важно да се повиши осведомеността за ендометриозата и нейното въздействие върху живота на жените.

Втори акушер-гинеколог в „Сърце и Мозък“ е сертифициран за работа с DaVinci

Симптомите на ендометриозата варират, но могат да включват болезнени менструации, болка по време на секс, хронична тазобедрена болка, умора и проблеми с храносмилането. За съжаление, тези симптоми често се пренебрегват или се нормализират както от здравните грижи, така и от обществото като цяло, което може да доведе до забавяне в диагностицирането и лечението.

Ендометриоза и репродуктивно здраве

Диагностицирането на ендометриозата е предизвикателство, тъй като изисква лапароскопска операция, за да се потвърди наличието на ендометриална тъкан извън матката. Затова е толкова важно да се съобщават симптоми, които могат да помогнат при нейното откриване като проблем.

След точна диагноза, има множество опции за лечение, включително операции и хормонални терапии.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм