Голяма глътка свеж планински въздух и един поглед към девствените върхове са достатъчни, за да ви напомнят за разтърсващите душата предимства на ски ваканцията, пише CNN.

Инфраструктурата, улесняваща цялото това забавление, има цена за околната среда, която вече е подложена на сериозен натиск от затоплящата се планета.

Ски курортите в Европа затварят поради липса на сняг

Много ски курорти признават екзистенциалната заплаха от климатичната криза и повечето се опитват да намалят въздействието си с множество системни и местни екологични инициативи с надеждата за по-устойчиво бъдеще.

Тези мерки варират от възобновяема енергия за работа на лифтовете и производство на горещ шоколад до по-екологични снегорини и електрически автобуси.

Поляците хукнаха към ски курортите

Ето някои от най-добрите курорти за еко-съзнателни скиори:

1. Вал д'Изер, Франция

Val d'Isere Telepheriques, компания за лифтове, работи със 100% зелена енергия от 2012 г., като слънчевите панели на фасадата и покрива на станцията на олимпийския кабинков лифт допринасят за това.

39-те машини на курорта работят с гориво HVO, което е 100% възобновяемо и е направено от отпадъчна мазнина и рециклирано растително масло, което намалява емисиите на CO2 с 90%.

Кои са 10-те най-опасни пътища в Европа (снимки)

Това е стъпка по пътя към изцяло електрически или задвижван с водород флот. Градските автобуси преминаха от дизел към GTL с цел от 15 електрически автобуса до 2025 г., в съответствие с обещанието на курортния оператор Compagnie des Alpes да бъдат въглеродно неутрални до 2030 г.

Известната фабрика за производство на сняг във Вал д'Изер също разширява границите и сега използва наполовина по-малко вода, за да произвежда два пъти повече сняг, отколкото преди 20 години, без добавки.

Климатични промени: Ледниците на Килиманджаро ще изчезнат до 2050 година

Снимка: Unsplash

2. Цермат, Швейцария

Цермат е една от перлите на швейцарския ски туризъм и неговите екологични качества блестят толкова ярко, колкото заснежените 4000-метрови върхове около него.

Историческият курорт в подножието на Матерхорн има силна екологична гъвкавост - отдавна е свободен от автомобили и посетителите могат да стигнат до сърцето на града с влак, с връзки до летищата в Цюрих или Женева.

Климатолог пред Дарик: Увеличаването на глобалната температура води до екстремни прояви на времето

Мини електрическите автобуси са единственият разрешен трафик, докато паркът за почистване на сняг работи с „еко-скоростен“ дизел без съдържание на сяра, който генерира 11% по-малко въглероден окис.

Слънчевите панели, монтирани в долинната станция на новата въжена линия 3S, ще произвеждат енергия, еквивалентна на потреблението на около 35 домакинства и ще спестяват 23,4 тона CO2 годишно.

Фотоволтаичната система, инсталирана в сградата на 3883-метровия ледников рай Матерхорн - с гледка към 38 4000-метрови върха и 14 ледника, произвежда достатъчно енергия за годишните си нужди от отопление, осветление и вентилация.

Цермат премахна и остарялата инфраструктура като стари асансьори и направи ремонт на повредени обекти. Кабелите се подменят на всеки седем до 15 години и изведените от употреба кабели се изпращат в Мианмар, за да се използват при изграждането на мостове.

Саудитска Арабия започва строежа на голям ски курорт в пустинята

Снимка: Unsplash

3. Лех-Цурс, Австрия

Дълго време предпочитан от кралски особи и звезди, луксозният Лех е екологично съкровище в сърцето на най-големия ски регион в Австрия, могъщият Арлберг.

Качеството преди количеството“ е мантрата на Лех от 60-те години на миналия век и курортът е запазил своя чар, селскостопанско наследство и идентичност на Walser, като строго ограничава застрояването и позволява максимум 10 000 легла за гости.

Известна система за отопление с възобновяема биомаса използва местен дървен чипс за отопление на 98% от домакинствата и предприятията в района.

Кои са 10-те най-евтини държави? (снимки)

Ски лифтовете, планинските ресторанти и съоръженията за правене на сняг в Лех и Цур работят със 100% австрийска хидроенергия, допълнена от фотоволтаични, слънчеви системи и системи за оползотворяване на енергия, което прави обиколката на известната ски писта "Бял пръстен" напълно екологично начинание.

Ексклузивният анклав на Оберлех, кацнал на слънчев хълм над Лех, е свободен от движение благодарение на гениален тунел, който пренася багажа, провизиите и отпадъците нагоре-надолу от хотелите и хижите в електрически превозни средства, докато гостите се спускат отгоре в ски лифтовете.

Сред безброй други екологични инициативи, Лех също е дом на стадо шотландски говеда, които пасат стръмните склонове през лятото, за да помогнат за предотвратяване на лавини през зимата, докато месото им се използва в местната гастрономия.

Класираха Варна сред най-подценяваните дестинации на Балканите

Снимка: Pexels

4. Пиха, Финландия

Далеч на север, в сърцето на финландска Лапландия, Пиха има обявената мисия да стане най-чистият ски курорт в света - и е на път след постигането на въглеродно неутрален статус през 2011 г., точно преди сестринския курорт Рука.

Пиха, с 15 писти и девет ски лифта, е намалил въглеродните си емисии с 90% от 2008 г. насам, като е преминал към водна и вятърна енергия за електричество, за да управлява лифтовете, да прави сняг и да осветява склоновете, и като използва биогориво и геотермална енергия за отопление на сгради.

10-те най-добри зимни дестинации в Европа (снимки)

Той компенсира останалите, например щетите от изкопаеми горива, причинени от машините за подготовка на пистите. Но дори и това е намалено с до 90% след въвеждането на възобновяемия биодизел през 2021 г., намалявайки емисиите на парникови газове с 600 тона годишно, което се равнява на премахването на 230 бензинови коли за една година, според курорта.

Снимка: Unsplash

5. Куршевел, Франция

Известен както с дизайнерския си шик, така и с красотата на ски зоната си, Куршевел се намира в единия край на огромните Les 3 Vallees, споделяйки 600 километра свързани писти с Meribel, Les Menuires и Val Thorens.

Любимецът на джет сета може да загуби еко точки, като позволява на заможните си гости да кацат на живописното си летище по склоновете, но компенсира това в други райони, като използва 100% зелена енергия за своите лифтове и правене на сняг.

Най-добрите коледни базари в света за 2022 г.

Многобройни резервоари по хълмовете доставят необходимата вода, която се допълва сезонно, докато курортът казва, че сега в ски зоната има повече дървета, абсорбиращи въглерод, отколкото когато е била създадена за първи път от отдалечено земеделско селище през 1946 г.

Нашата цел е да поддържаме нашия ски курорт на добро ниво на опазване на околната среда“, казва Жил Деларюел, ръководител на туризма в Куршевел.

Куршевел се надява да намали трафика в курорта, като насърчи посетителите да паркират по-надолу в долината и да се качат с обновен лифт от Le Praz 1300.

Курортът предлага рециклируеми ски, и се следи изкъсо какво сервират прекрасните ресторанти със звезди Мишлен техните гости.

Най-впечатляващото летище в света става много по-голямо

За нас е много важно да демонстрираме на нашите клиенти, че няма да доставяме череши от Венецуела или ягоди от Южна Африка и да им предложим най-добрата продукция от региона с ниско енергийно въздействие“, добавя Деларюел.

Снимка: Unsplash

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм