Липсата на сняг създава безпокойство за ски курортите в цяла Европа и много ниско разположени станции се затварят, оставяйки мнозина притеснени за краткосрочните планове за почивка и дългосрочните икономически въздействия в планинските региони, предаде "Форбс".

Няма изгледи за скорошна зима

След Коледа Франция преживя най-топлото време от 1997 г. насам с температури поне със 7 или 8 градуса по-високи от обичайните, което доведе до липса на сняг в планините.

Защо високите температури затрудняват излитането на самолетите

От другата страна на границата в Швейцария, Splügen-Tambo, който е под 1500 метра, беше един от първите курорти, затворени в понеделник, като в изявление се съобщава:

За съжаление, поради липсата на сняг, обилните валежи и високите температури, ние трябва да затворим нашия ски курорт до второ нареждане. Вече не можем да подготвяме пистите."

Много други ски резорти на ниски височини също трябваше да затворят. Морзин във Франция в момента няма сняг и всички се насочват към по-високия му съсед Авориаз, което означава, че тези склонове са много пренаселени.

Климатични промени: Ледниците на Килиманджаро ще изчезнат до 2050 година

Анди Стърт, който живее в Морзин и е собственик на VIP Ski, коментира ситуацията:

Ако сте на над 1700 м, всичко е бяло и всички се забавляват страхотно, но ако сте под 1700 м, всичко е зелено и трябва да отидете на високото, за да намерите сняг. Ниско разположените ски курорти не могат да задържат толкова сняг, колкото преди."

Във Френските Пиренеи 10 от 30-те курорта трябваше да затворят някои от своите ски зони след Нова година и само една четвърт от пистите са отворени. На други места във Франция, в курорта Шлухт в планините Вогези, ски лифтовете са отворени за туристи, а не за скиори, а в района на Горна Савоя е паднал повече дъжд, отколкото сняг, което доведе до наводнения в ски зоната Praz de Lyz Sommand.

Кои са 10-те най-опасни пътища в Европа (снимки)

Изчислено е, че само близо 1,7 милиона британци ще се отправят към пистите тази зима, най-вече към Швейцарските, Френските или Италианските Алпи и мнозина ще се окажат ощетени, ако вече са запазили места за почивка. 

Резервиралите в последната минута (които обикновено са по-опитните скиори и чакат да видят прогнозата за сняг, преди да резервират) се насочват към по-високи курорти. Skiworld, туроператор, отчита утрояване на резервациите във високите курорти или тези на ледник, като Tignes във Франция, който се намира на 2500 метра.

Климатолог пред Дарик: Увеличаването на глобалната температура води до екстремни прояви на времето

Много курорти разчитат на изкуствен сняг, но това е скъп, енергоемък начин да се справят със ситуацията.

Ситуацията само ще се влошава, твърдят експертите. Университетът в Гренобъл установи, че от 1951 г. насам почти половината от 169-те ски курорта, които са затворени във Франция, са го направили поради липса на сняг и статистиката показва, че много алпийски курорти могат да загубят до 70% от снежната покривка до 2100 г. 

Няма изгледи за скорошна зима

France 24 отрази демонтажа на ръждясал седалков лифт във френския алпийски град Сен Фирмен, който излезе от експлоатация преди 15 години. Проектът беше наблюдаван от Mountain Wilderness, организация, посветена на премахването на остарялата френска ски инфраструктура.

Много курорти се обръщат към други дейности, за да привлекат туристи - като катерене или ходене със снегоходки. В Пиренеите пешеходният туризъм и колоезденето са основните дейности, които се развиват.

От -12 до +18 градуса: Какво време ни очаква през януари?

Други ски курорти възприемат различен подход и се опитват да съобразят бъдещите с настоящи ски условия. Например, Serre Chevalier във Франция се насочва към захранване на всичко, като преминава към слънчева, вятърна и водна енергия. На покривите на седалковия лифт има слънчеви панели, които произвеждат повече енергия, отколкото консумират, поради интензивния слънчев отблясък. Други лифтове се захранват от вятърни турбини, а пистите са хибридни (с планове да бъдат изцяло възобновяеми до 2030 г.). Има еко ресторанти и се развива идеята за Eco-Gîtes (френската дума за ваканционна вила).

Саудитска Арабия започва строежа на голям ски курорт в пустинята

Има и планове за намаляване на потреблението на енергия в курорта чрез пускане на ски лифтове с по-бавно темпо, когато има по-къси опашки. Това може да бъде полезен пример за други ски курорти, тъй като само една минута по-дълго чакане на опашка на лифта може да доведе до 20% спестяване на използваната енергия.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм