Саудитска Арабия започва строежа на голям ски курорт в пустинята. Очаква се мегапроектът, наречен „Тройена“, да струва внушителните 500 милиарда долара. 

Курортът ще бъде част от футуристичния град, наречен NEOM. Тройена ще е първият ски курорт на открито в Персийския залив и ще има писти с различна трудност.

Откъде идват парите на най-богатата фамилия в света?

Курортът „Тройена“ ще се намира на 50 км от брега на залива Акаба. В региона има планини и там са най-високите върхове в Саудитска Арабия, издигаща се на около 2600 метра над морското равнище. Поради тази причина температурите могат да паднат под нулата през зимата и са с около 10 градуса по-ниски от останалата част от региона, според сайта на проекта.

Целите на арабската страна са да  развие туристическия си сектор и курортът да може да обслужва над пет милиона посетители до края на десетилетието.

Саудитска Арабия строи мегалетище в Рияд

Саудитска Арабия се е ангажирала да бъде домакин на зимните Азиатски игри през 2029 г. Кралството ще бъде първото в Западна Азия, което някога ще бъде домакин на игрите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм