Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман обяви плановете на страната да трансформира летището в Рияд в огромен авиационен център с шест успоредни писти, предназначен да поеме до 120 милиона пътници до 2030 г., пишат в Darik Business Review.

Това съобщи държавната информационна агенция SPA, цитирана от Reuters.

13 интересни факта за Пуерто Рико - най-старата колония в света

Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия Public Investment Fund (PIF) ще финансира изграждането на международно летище King Salman (наречено на 86-годишния крал Салман), което трябва да се простира на 57 квадратни километра и да включва сегашното летище King Khaled в границите си, каза SPA.

Летище Пловдив стартира зимната програма с нови чартърни полети

Развитието на авиацията е част от правителствена стратегия, която цели страната да се превърне в глобален транспортен и логистичен център до 2030 г.

Летището в Рияд ще бъде оперативна база на нова авиокомпания - RIA, която ще се конкурира с регионалните Emirates и Qatar Airways.

Кралството си е поставило високи цели за диверсификация на икономиката и намаляване на зависимостта си от петрола, наливайки стотици милиарди долари в план, наречен Визия 2030, иницииран от фактическия владетел на кралството принц Мохамед.

Варна с няколко номинации в Седмите годишни награди в туризма

„Проектът за летището е в съответствие с визията на Саудитска Арабия да трансформира Рияд, за да бъде сред десетте най-големи градски икономики в света и да подкрепи растежа на населението му до 15-20 милиона души до 2030 г.“, посочват от SPA.

Летище King Salman ще създаде 103 000 преки и непреки работни места, ще обслужва 185 милиона пътници и ще обработва 3.5 милиона тона товари до 2050 г.

Не са известни подробности за планираните инвестиции.

Най-впечатляващото летище в света става много по-голямо

77-годишната държавна авиокомпания Saudia ще бъде базирана извън град Джеда на Червено море съгласно транспортната стратегия, която цели създаването на двата центъра.

Кралството вече преговаря с производителите на самолети Airbus и Boeing за поръчки за двата превозвача Saudia и RIA.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм