Варна участва с няколко номинации в Седмите годишни награди в туризма, които ресорното министерство провежда. Гласуването отново ще е електронно. Онлайн вотът ще определи носителите на призове в 10-те категории в конкурса.

В категорията „Туристическа община” сред 12-те претенденти са Варна и Ветрино. Те са и водачи във временното подреждане ден след старта на кампанията.

Варненският халколитен некропол е средкандидатите за приз в категорията „Туристическа атракция/обект”, заедно с Историческия парк в с. Неофит Рилски. Атракцията в община Ветрино е номинирана и в категорията „Изборът на българите“, като  към момента води убедително във временното подреждане и в двете категории.

Сред номинираните в категорията „Специализиран туризъм” е Меди Спа центъра на Хотел Грифид Енканто Бийч в курорта „Златни пясъци”.

Гласуването продължава до 5 декември на www.tourismawards.bg, като сайтът е достъпен и през уебстраницата на Министерството на туризма. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Контролът ще бъде завишен, за да се минимизират възможностите за промяна на електронния вот. Експертите ще следят внимателно да не се допуска манипулиране и нерегламентирано генериране на гласове. Опитите за намеса ще бъдат своевременно отчитани и ще повлияят негативно за класирането на съответния кандидат.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония на 13 декември. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза и грамота.