"Не може да се игнорира факта, който е потвърден от учени по целия свят, че освен, че има климатични промени, голяма е ролята и на човешкия фактор за тези промени и това, което научните изследвания казват поне от 40 години, е че човешкият фактор също е причина за климатични промени - започва да играе роля, която забележимо се проявява".

Това заяви в предаването "Кой говори" по Дарик радио климатологът Антоанета Йотова. 

Антоанета Йотова, Мария Черешева и Апостол Дянков

"Климатичните промени обикновено ги асоциираме с т. нар. глобално затопляне, но всъщност ефектът на увеличаващата се средна глобална температура е във все повече и по-интензивни екстремни прояви на времето", коментира още климатологът.

"Ние имаме една климатична система - в нея, когато й повишаваме температурата и съответно енергията, ние имаме много по-голяма динамика. Ние затова имаме тези екстремни прояви на времето", посочи още Антоанета Йотова.

Изчезващите ледници в Швейцария застрашават водоснабдяването на Европа

По думите й в момента повишението на средната глобална температура е около 1,2 градуса спрямо т. нар. прединдустриален период.

"Ние с нашата икономическа и всякаква дейност непрекъснато работим за нарушаване на баланса", категорична е тя.

Пакистан: Най-малко 1061 жертви от наводненията, разрушени са 157 моста

"У нас за щастие нямаме чак такива бедствия каквито са например в Пакистан в момента", коментира от своя страна Апостол Дянков от WWF България. По думите му отчасти това се дължи на факта, че в България имаме гори, които могат да задържат водата. Те имат изключително важна функция, допълни той.

Според Апостол Дянков България има все по-належаща нужда от вицепремиер по климатичните политики, тъй като климатичната политика е хоризонтална политика.

Август е най-топлият месец в Москва от 143 години насам

"Има нужда от промяна в законодателството и най-вече т. нар. Закон за ограничаване на изменението на климата да бъде сериозно актуализиран, тъй като той не включва тази част с климатичните рискове - как да се следят и измерват, не включва мерки за адаптация към климатичните промени", добави той. 

Целия разговор с Антоанета Йотова и Апостол Дянков чуйте във видеото. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм