Хващате ли се редовно да се взирате през прозореца, да мечтаете за приключения по чужди земи и да изследвате нови страни? Бягството от рутината е мечта, която много от нас споделят, и все повече хора наистина я сбъдват. 

Кои са 10-те най-опасни пътища в Европа (снимки)

Добрата новина е, че пътуването не трябва задължително да е скъпо удоволствие. Има много достъпни страни, в които можете да живеете и работите. Ето кои са 10-те най-добри и най-евтини страни за живот и работа:

1. Виетнам

Снимка: Pexels

За тези, които искат да живеят и работят на екзотично място, но да не плащат цяло състояние, Виетнам ви зове. Това е една от най-добрите и евтини страни за живеене. Там има много какво да се направи и види. Виетнам има зашеметяващи пейзажи за изследване, вкусна местна кухня за любителите на храната и е дестинация за приключенски пътувания.

Основните градове са град Хо Ши Мин на юг, столицата Ханой на север и Дананг в центъра на страната. Повечето работни места ще бъдат намерени в тези градове.

Валутата, виетнамски донг, в момента струва около 23 000 VND до $1 и е една от малкото валути, които са паднали спрямо долара през последните години.

Популярни работни места: 

Най-популярната работа за чужденци във Виетнам е преподаването на английски език. Има много възможности за учителите по английски, като средните месечни заплати варират, но са по-високи, отколкото в съседните на Виетнам страни.

Наклонената кула в Пиза се е изправила с 4 см през последните 20 г.

Разходи за живот: 

Както при повечето страни, разходите за живот във Виетнам зависят от града или региона, в който сте избрали да прекарате времето си. Градове като Хо Ши Мин и Ханой разбира се са по-скъпи от селските райони, но заплащането също е по-високо. Малък апартамент може да бъде нает за около 500 лева на месец, докато разходите за хранене навън са около 6-7 лева на хранене, ако се придържате към местни ресторанти или улична храна, и около 20- 25 лева, в ресторанти в западен стил. Транспортът е много евтин, като местният обществен транспорт започва от около 1 лев, а такситата от само 1.20 лв. на километър.

2. Коста Рика

Снимка: Pexels

Коста Рика е може би най-популярната страна в Централна Америка и то по много добра причина (не само защото е една от 10-те най-евтини страни за живеене). Тучни джунгли, тропически плажове и дружелюбни местни жители ще ви накарат да се влюбите в тази страна и веднага да се почувствате „Pura Vida“. И не е нужно да се разорявате, докато живеете и работите там, защото Коста Рика е една от най-евтините страни за живеене. Изгодни полети от САЩ също могат да бъдат намерени лесно, което прави пътуването до Коста Рика още по-привлекателно. Въпреки че Коста Рика е по-скъпа от други страни в региона, като Гватемала или Никарагуа, заплатите също са по-високи, което компенсира разликата.

Популярни работни места тук: 

Преподаване на английски език, туризъм, гмуркане

Класираха Варна сред най-подценяваните дестинации на Балканите

Разходи за живот: 

Хранене в местен ресторант ще струва около 10-11 лева, наемът варира от 500 до 1000 лева на месец в зависимост от размера на апартамента и местоположението, местният транспорт започва от 1,30 лв. на пътуване.

3. Мексико

Снимка: Unsplash

Мексико има какво да предложи на всеки. Руините на маите в джунглата, тюркоазени води на Карибите и спокойни плажни градове на Тихия океан. О, и споменахме ли уличната храна? От такос до тамалес, севиче до агуас фреска, храната е не само достойна за възхищение, но и супер евтина. Ако избягвате туристически капани като Канкун или Плая дел Кармен и изберете повече местни дестинации като Мерида или Гуанахуато, разходите за живот могат да бъдат малко в западните градове. 

Популярни работни места: 

Туризъм, преподаване на английски език

10-те най-добри зимни дестинации в Европа (снимки)

Разходи за живот:

Апартамент с една спалня струва между 500 и 1000 лева на месец, уличната храна започва от 2 лева на хранене, а месечната карта за местен транспорт започва от 30 лева.

4. Южна Африка

Снимка: Pexels

Наистина ли искате да работите и живеете в чужбина, но се притеснявате да не се изгубите в превода? Не се безпокойте повече, тъй като има и някои достъпни държави, в които се говори английски, като Южна Африка - №4 в нашия списък с най-добрите и най-евтини страни за живеене. Вероятно най-евтината англоговоряща страна за живеене е Южна Африка. Не само можете да се справите без да се налага да ходите на езиково училище, но повечето южноафрикански градове също имат висок стандарт на живот, подобен на западните градове, което ще направи прехода много по-лесен. Това я прави силен претендент за най-евтината англоговоряща страна за живеене!

Ако това не е достатъчно, тогава най-южната страна на Африка е и една от най-културно и естествено разнообразните на планетата. От сафарита до наблюдение на китове, речен рафтинг до зиплайнинг, определено няма да скучаете в Южна Африка.

Популярни работни места: 

Въпреки че е англоговоряща страна, Южна Африка има 10 други официални езика, така че преподаването на английски все още е популярна опция. Можете също така да намерите цял набор от работни места в туризма или в международни компании.

Как да планирате градска почивка? Наръчник за начинаещи

Разходи за живот: 

Наемът на апартамент с 1 спалня е между 500 и 1000 лева на месец, местната бира е около 3 лева, а храната в местен ресторант започва от 15 лева.

5. Китай

Снимка: Pexels

Може да не е вашата типична дестинация за работа в чужбина, но работата в Китай може да бъде едновременно много достъпна и много доходоносна. Заплатите тук са по-високи, отколкото в много други азиатски страни, а икономиката процъфтява, което означава, че има много работни места за избор. Разбира се, големите градове като Шанхай и Пекин ще бъдат с по-скъпи, но заплатите също ще бъдат значително по-високи. Китай е невероятна страна за изследване и много програми за работа в чужбина организират събития и дори предоставят безплатни курсове по мандарин, така че може дори да научите изцяло нов език, докато сте там. 

Популярни работни места: 

Преподаването на английски език е най-популярната работа за експати в Китай.

Най-добрите коледни базари в света за 2022 г.

Разходи за живот: 

Разходите за живот в Китай могат да бъдат изненадващо ниски, ако избягвате най-големите градове. Наемът на апартамент с 1 легло започва от 500 лева, храната в местен ресторант струва около 5 лева.

6. Южна Корея

Снимка: Pexels

Южна Корея не е най-евтината страна за работа и живот, но е включена в този списък, защото заплатите са много конкурентни, а програмите често включват безплатно настаняване, което значително намалява разходите за живот. Преподаването на английски е очевидният избор за работа, тъй като Южна Корея си е създала име като една от най-добрите дестинации в света за преподаване на английски като чужд език. Модерните градове на Корея съперничат на тези в САЩ и Европа, провинцията е зашеметяваща и разнообразна, храната е невероятна, а хората са приятелски настроени, което прави Южна Корея чудесна дестинация за работа, спестяване на пари и пътуване. 

Популярни работни места: 

Преподаване на английски език, продажби

Най-впечатляващото летище в света става много по-голямо

Разходи за живот: 

Въпреки че са по-високи, отколкото в страните от Югоизточна Азия, Корея все още е много достъпна, като наемите за апартаменти с 1 спалня започват от около 700 лева, а храната в ресторантите започва от 10 лева.

7. Тайланд

Снимка: Pexels

Нито един списък на най-добрите и най-евтините страни в света не би бил пълен без споменаване на Тайланд. Още преди филма „Плажът“ пътешественици по целия свят се бяха влюбили в Страната на усмивките. Разходите за живот тук са невероятно ниски, дори в големи градове като Банкок и Чианг Май. Плажните курорти обикновено са малко по-скъпи, но все още са евтини в сравнение с други плажни курорти по света.

Кристално чистите води, очарователната култура и невероятно вкусната храна правят Тайланд идеалното място за живеене и работа. Освен това Тайланд е и сред най-евтините и безопасни места за живеене в света.  

Популярни работни места: 

Преподаването на английски език е най-често срещаното, но има и работни места в хотелиерството.

15 градчета в Европа, в които ще се влюбите

Разходи за живот: 

Възможно е да живеете напълно добре с 1000 лева месечно в Чианг Май, например. Можете да намерите ястия от 2 лв. на улични сергии, пазари и заведения за хранене в молове. Наемът може да бъде само 250 лева на месец за ваше собствено студио в комплекс в западен стил. Пътуването с обществен автобус започва от около 0.50 лв.

8. Перу

Снимка: Pexels

Ако търсите приключение веднъж в живота с ограничен бюджет, Перу може да е идеалната страна за вас. Бонус е, че това е една от най-евтините страни за живот и работа. Класиран като една от най-евтините страни в света, вашият лев ще ви стигне за много повече тук, отколкото в други страни от Южна Америка. Разходките по пътеката на инките и посещението на Мачу Пикчу са задължителни за всеки посетител, но има и много други по-малко известни брилянти на Перу, които да откриете. Животът и работата в Перу ще ви даде достатъчно време да изследвате царството на инките, от пясъчните дюни в Ика до тропическите гори на Амазонка. 

Популярни работни места: 

Преподаване на английски и работа за нестопански проекти и проекти за опазване, но можете също да намерите работа в областта на маркетинга или туризма.

10-те най-красиви плажа в Италия за 2022 година (снимки)

Разходи за живот: 

Наемът на апартамент с 1 спалня може да бъде само 500 лева, докато храната на местния пазар ще ви струва между 2 и 6 лева.

9. Полша

Снимка: Pexels

Ако сърцето ви е настроено да работите и живеете в една от най-евтините страни за живот в Европа, Полша е друга фантастична и достъпна опция. Много по-малко известна от съседната си Германия, Полша бавно се превръща в гореща точка за международни пътници и експати. Големите градове Варшава и Краков са много модерни и имат всички западни удобства, от които може да се нуждаете, но на половината от цената, която бихте похарчили в Германия. Преподаването е опция, но има и цял набор от професионални възможности за работа в сферата на услугите, които могат да бъдат много добре платени. 

По-специално гражданите на ЕС ще намерят Полша интересна дестинация, тъй като е част от Шенгенската зона, което означава, че можете да пътувате до там без виза.

Популярни работни места: 

Обслужване на клиенти, преподаване на английски език.

Топ 10 най-добри летни дестинации за 2022 година (снимки)

Разходи за живот: 

Наемът на апартамент с 1 легло започва от около 600 лева, а храната навън в евтин ресторант е само около 10 лева. 

10. Камбоджа

Снимка: Pexels

Малката страна в Югоизточна Азия Камбоджа има една от най-бързо развиващите се икономики в света. Столицата Пном Пен разцъфтя в оживен град, пълен с небостъргачи, молове и луксозни ресторанти. Трудно е да се разпознае от паянтовия метрополис, който беше само преди десетилетие или две. За щастие, този град (и останалата част от страната) все още предлага солидна стойност за чужденци, които искат да живеят на място с евтина бира, топло време, дружелюбни местни жители и активна емигрантска общност. 

Популярни работни места: 

Обслужване на клиенти, Туризъм, Преподаване на английски език.

Топ 10 на най-добрите дестинации за гмуркане през 2022 година (снимки)

Разходи за живот: 

Наемът на едностаен апартамент започва от около 500 лева, а храната в ресторант започва от около 12 лева. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм