Хиляди туристи посещават Наклонената кула в Пиза всяка година, позирайки сякаш се подпират на нея или я поддържат права.

И докато тази снимка е класика сред пътешествениците, наклонът на кулата е причина за безпокойство сред инженери и историци от десетилетия.

Нова година в Сейнт Бартс: Изобилие от лукс и милиардерски яхти

За щастие, скорошно проучване разкрива, че камбанарията в Италия все още е стабилна благодарение на ремонти дейности. 11-годишният проект за стабилизирането й намалява наклона й с 38 см до 2001 г., а през 21-те години оттогава кулата се е изправила с още 4 см, пише Darik Business Review.

Неотдавнашното проучване на състоянието на кулата е финансирано от организацията за опазване Opera Primaziale della Pisana (OPA), за да се види дали прогнозите й са верни.

15 от най-необикновените открития на 2022 г.

Въпреки че наклонът намалява, той все още варира средно с около 0.5 мм на година, според професора по геотехника Нунцианте Скеглия от университета в Пиза.

„Това, което има най-голямо значение обаче, е стабилността на камбанарията, която е по-добра от очакваното“, казва той пред италианската агенция ANSA.

Говорител на OPA посочва: „Като се има предвид, че това е 850-годишен пациент с наклон от около пет метра и слягане от над три метра, здравословното състояние на Наклонената кула в Пиза е отлично.“

21 евтини дестинации за пътуване през 2023 г.

Древната камбанария, символ на могъществото на морската република Пиза през Средновековието, успява да оцелее непокътната при най-малко четири силни земетресения, разлюлели региона от 1280 г. насам.

Проучване от 2018 г. установява, че именно мекотата на почвата в основата й, която първоначално е отговорна за нейната крехкост, я предпазва от силните трусове.

Теориите предполагат, че 57-метровата кула е започнала да потъва след приключване на строителството й, стартирало през 1173 г. Това вероятно се дължи на погрешен дизайн – базиран на основа, която е дълбока само три метра и е поставена в слаб, нестабилен подпочвен слой.

Какво всъщност означават звездите на хотелите?

Тази основа е по-мека от южната страна, което води до така популярния наклон на кулата, така че строителите се опитват да го компенсират, изграждайки осем етажа с по-къси подове от едната страна, карайки структурата да се извива, както и да се накланя.

Изграждането на кулата не е завършено до 1319 г. поради битки между Пиза и Генуа, Лука и Флоренция, но тези паузи дават време на основната почва да се утаи.

През 1990 г. кулата все още е наклонена на 5.5° на юг и е затворена за обществеността поради страх от срутване. След като са приложени няколко различни неуспешни стратегии за изправяне на структурата, инженерите решават да изпробват „извличане на почвата“.

Най-добрите коледни базари в света за 2022 г.

Това включва изкопаване на два камиона с пръст изпод северната страна, преди да се използват стоманени кабели, за да се задържи кулата изправена.

Въпреки че това е ефективна схема, екипът установява, че сградата се накланя повече по време на дъждовете през зимата, тъй като водната маса под северната й страна е по-висока. Това налага изграждането на дренажи, така че водата да може да оттича и да се поддържа основата стабилна.

Проектът е завършен през 2001 г. след изправяне на кулата с 38 см, или 0.5°, и оттогава наклонът продължава да се коригира.

Климатични промени: Ледниците на Килиманджаро ще изчезнат до 2050 година

При проверка през 2005 г. се установява, че кулата ще бъде в безопасност през следващите 300 години, според ANSA. Напредъкът в технологиите пък означава, че тя един ден ще бъде напълно изправена.

През 2013 г. друга проверка разкрива, че италианската забележителност се е изправила с около 2.5 см от 2001 г. насам. През същата година организация, наречена CyArk, създава 3D реконструкция на Наклонената кула в Пиза, както и на около 500 други забележителности.

Проектът използва лазерно сканиране и други технологии за улавяне на реалността, за да създадат цифрови модели, които са с точност от два до шест милиметра.

Съвети за живота от най-младата жена, посетила всички държави по света

Това позволява да бъдат заснети детайли, които иначе биха могли да бъдат повредени от атмосферните влияния, а реконструкциите им могат да бъдат използвани, ако кулата някога се нуждае от ремонт.

През 2018 г. е проведено друго проучване от OPA, за да се измери доколко кулата се е изправила от 2001 г. насам и се установява, че това се е случило с 4 см.

Въпреки че няма положително развитие от тогава, ъгълът е само 3.99° от правата, но все пак два пъти по-голям от наклона, с който всичко стартира през 1350 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм