Забелязвали ли сте, че един и същи хотел може да бъде оценен като тризвезден, четиризвезден и дори петзвезден?

Такъв е случаят с емблематичния Marina Bay Sands в Сингапур, който има пет звезди в Booking.com, четири звезди във Forbes Travel Guide и три звезди във Frommer’s, пише Darik Business Review.

13 от най-добрите луксозни хотели в света

Това е така, защото “в индустрията липсва последователност” по отношение на рейтингите на хотелите, казва Ингвар Стрей, генерален мениджър на Capella Singapore.

От Booking.com казват, че звездите се определят от самите хотели. Forbes Travel Guide, от друга страна, използва професионални, независими инспектори. За да бъде объркването пълно, на уебсайта на Frommer’s се посочва, че рейтингите са само от една (“препоръчителен”) до три звезди (“изключителен”).

Самият брой на компаниите, които присъждат рейтинги на хотели, не помага

Преди десетилетия само няколко компании са определяли звезди, или диаманти, както наричат своите оценки от Американската автомобилна асоциация (AAA). Сега обаче безброй списания, пътеводители и уебсайтове го правят.

Какво представлява и как се изчислява Правило 72?

На места, като Австралия, Индия и Дубай, пък хотелите се класифицират от правителствата и от местните бордовете по туризма. 

Могат ли звездите да бъдат уеднаквени?

Някои организации определено се опитват.

От организацията с нестопанска цел Hotelstars Union използват общи критерии за уеднаквяването на звездните рейтинги в Европа. Общо 20 държави са се включили в инициативата засега, а над 22 000 хотела са класифицирани.

Най-популярните сред туристите държави в Европа – Франция, Испания и Италия, обаче не са сред страните членки. Всяка от тях си има собствена система за класификация, която се определя от правителството или от регионалните власти.

Сделка с панелка на цена от 2 500 евро/кв. м

Във Великобритания автомобилната асоциация AA и бордът по туризъм Visit England присъждат звезди, използвайки едни и същи критерии. Те също така показват своите рейтинги на един уебсайт (RatedTrips.com). 

В миналото проект на име World Hotel Rating имаше за цел да стандартизира рейтингите по света. Това обаче беше преди десетилетие, като за момента все още няма резултат. 

Имат ли все още значение хотелските звезди?

Да, според Тим Хенчел, главен изпълнителен директор на технологичната компания в сферата на пътуванията HotelPlanner.

Топ 5 на най-търсените технически умения за работa през 2023 година

“Всъщност, установяваме, че звездните рейтинги са доста ценни за нашите клиенти,” казва той. “Когато започнете да избирате дати за резервация на хотел, обикновено първия филтър, на който попадате, е звездният рейтинг.”

Звездните рейтинги също така са полезни за определяне на очакванията на посетителите по отношение на качеството на даден хотел и цената, казва Хенчел.  

“Някой трябва да дефинира какви са тези очаквания,” посочва той. “След това ролята на клиента във всичко това е да използва своя глас и отзиви, за да определи дали хотелът отговаря на тези очаквания.”

Инфлуенсърите имат проблем – не могат да си наемат жилища

Общо 86% от участниците в глобално проучване сред над 23 000 потребители на Tripadvisor казват, че онлайн отзивите ги правят по-уверени по отношение на резервациите.

Потребителите четат средно по около 9 отзива, преди да вземат решение, като казват, че най-скорошните отзиви са най-важни за тях.

Има мнения, че онлайн отзивите са заменили звездните рейтинги в ерата на интернет, но според Хенчел - те се допълват взаимно.

200 лева коледен бонус у нас, в Германия - 2700 евро

Стрей казва, че по-находчивите туристи прибягват и до награди, присъждани въз основа на оценките на читатели, като тези на Conde Nast Traveler или Travel + Leisure.

“В днешно време има други начини, по които хората определят какво прави един хотел страхотен,” казва той. 

Какво означават звездните рейтинги?

От CNBC са разгледали множество звездни рейтинги и са установили, че следните сходни критерии:

    От AAA определят едната звезда като "легло, възглавница и изгодна цена"; стаите са чисти, но базови 
**     Без излишни удобства, но можете да очаквате самостоятелна баня, телевизор и евентуално континентална закуска
***   Забележително подобряване на нивото на комфорт, често с ресторанти, басейн и фитнес
****  Стаите, лобитата и басейните са по-големи с пиколо на място, вале паркинг и консиерж услуги
***** Най-добрият луксозен престой — най-високото ниво на комфорт, услуги и съоръжения 

Какво може да се каже за Burj Al Arab в Дубай и други хотели, които са определяни като “шестзвездни” или дори “седемзвездни”?

Това е абсурдно, казва Хенчел.

Как да намалим разходите си през 2023 г.?

“За да покачите оценката с цяла звезда, трябва да поставите имот на Луната или под водата - нещо, което не е правено никога преди.”

Как да открием “истински” петзвезден хотел?

Хенчел казва, че петзвездните хотели са “рядкост” и “уникални във всяко отношение” с удобства, като луксозно спално бельо, огромни бани с гранит и мрамор и оригинални творби на изкуството.  

Повечето от тях предлагат “икономи, вале паркинг, гурме ресторанти, луксозни спа центрове, здравни клубове с пълно обслужване и персонални треньори,” казва той. “В хотелите може също така да има басейни с подгряване на водата, голф игрища или тенис центрове.”

Никола Стоянов: Отстъпката за горива няма да важи след Нова година, но ще има мерки за най-бедните

Стрей от Capella Singapore казва, че петзвездният хотел има три отличителни характеристики. “Ако искате да сте луксозен петзвезден хотел, физическият ви продукт трябва да безупречен,” казва той. 

Това обаче не е всичко. “Не печелите само с това,” казва Стрей. “Ако обаче го нямате, не сте в играта.”

Второ, в истинския петзвезден хотел трябва да работят хора, които разбират, че “всичко се върти около госта,” посочва той. “Не е лесно да се работи в луксозен хотел. Много по-лесно е да се работи в по-обикновен хотел, защото ние изискваме много повече,” казва Стрей. 

Милионер споделя 5 правила за парите, на които учи децата си

На последно място, петзвездният хотел трябва да достига до гостите на емоционално ниво, казва той.

“Има множество аспекти, за които ние се грижим, за да може гостите да почувстват, че това е било едно специално изживяване. Емоционалната връзка е нещото, което хората ще запомнят”, казва Стрей.  

Скоро може да има и четвърто изискване.

Задава се спад в цените на имотите. Какво ще го влоши?

Петзвездните хотели в Дубай трябва да разполагат с разписана политика за устойчивост, която засяга енергийната ефективност, опазването на водата и предпочитание към местни, природосъобразни стоки.

“Това, всъщност, не е нещо от бъдещето и вече се изпълнява,” казва Стрей. “И това не е непременно, защото трета страна доставчик или компания за класификация го казва, а защото нашите гости и общество го изискват.”

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм