Голяма част от домакинствата планират да съкратят разходите си през 2023 г. Ако и вие сте от тях, съветите на Darik Business Review ще ви помогнат да подобрите финансовото си състояние.

Експертите съветват

При положение че средствата в семейния бюджет не достигат, експертите по лични финанси съветват да ползваме бързите кредити само в краен случай. По-добър вариант е да плащаме с кредитна карта или да изтеглим потребителски кредит, ако имаме нужда от повече средства.

Пет грешки, които правим с парите си

Следва да се има предвид, че лихвите по кредитните карти у нас след гратисния период са над 20%. Тук е мястото да припомним думите на милаирдера Марк Кюбан, който казва, че ако ползваме кредитни карти, не искаме да сме богати. Според него, най-бързият начин да спечелим пари е да погасим задълженията си по картата.

От най-скъпите към най-евтините кредити  

В случай че имате няколко кредита, както и задължения по кредитна карта, добре ще е първо да погасите тези с най-голяма лихва. Това обаче не означава да не плащате големите си заеми известен период от време, а да насочвате част от доходите си за погасяване на точно конретен кредит (бел. ред. този с най-висока лихва).

4 непопулярни милионерски правила за парите

Използвайте правилото 50/30/20

При това правило половината от нашите приходи трябва да отиват за нещата, от които имаме нужда. Тук включваме кредити, наем, храна, комунални услуги, разходи за автомобила и други.

Общо 30% от нашите приходи следва да се ползват за нещата, които искаме. Това са пътувания, абонаменти, излизане с приятели и забавления.

Могат ли да ви запорират цялата заплата или пенсия

Останалите 20% следва да насочим за спестявания и инвестиции. Именно оттук могат да дойдат и допълнителните средства. Според редица експерти обаче, не бива да започваме да инвестираме, ако имаме скъпи кредити и/или не сме заделили сума за разходите за поне 6 месеца напред в авариент фонд.

Следете разходите си

Няма как да очаквате да намалите разходите си във време на висока инфлация, ако не се откажете от част от ежедневните си покупки – доставка на храна, цигари, ресторанти, барове и т.н. 

Заплатите не само не растат, но дори намаляват

Разходите могат да се следят и при пазаруване както в супермаркета, така и в други магазини. Следвайте своя списък и потърсете по-евтина алтернатива на стоката, от която имате нужда.

Импулсивни покупки

Забелязали ли сте, че само дни след получаването на заплатата голяма част от нея вече не е по картата или в портфейла. Ето защо е добре, освен да разпределим добре парите си за месеца, и да не купуваме излишни стоки.

Какви обезщетения ни се полагат, ако работим на трудов или граждански договор

Експертите по лични финанси съветват да изчакаме няколко дни, да обмислим сериозно по-големите покупки и да се запитаме дали наистина имаме нужда от тях.

Поставете си цел и я следвайте

Поставете си цел през 2023 г. Тя може да е както лично ваша, така и семейна - нов автомобил, почивка на море или планина, ремонт на жилището, погасяване на даден кредит или инвестиране.

Ако отделяте процент от месечните си доходи, не само ще дадете добър пример на децата си, но и ще постигнете поставената цел.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм