През 2021 г. брокерите в най-голямата имотна агенция в Окланд не успяват да продават имоти толкова бързо, че да задоволят нарасналото търсене в най-големия град на Нова Зеландия, пише Darik Business Review.

Мениджърът на Barfoot & Thompson Грант Сайкс казва, че те дори са изненадани от цените, на които част от имотите се продават.За пример той дава имот, пласирал се за 610 хил. долара над продажната цена по време на аукцион с продължителност едва 8 минути (бел. ред. повечето имоти в Нова Зеландия се продават на аукциони).

Къде цените на имотите са най-близо до балон?

Това обаче е през 2021 г., когато имотите привличат хиляди хора, които наддават за тях и това повишава цените.Днес от Barfoot & Thompson казват, че интересът към имотите се е понижил, а цените са паднали. Времето, за което един имот се продава, е около 10 дни повече спрямо октомври 2021 г., според Института за недвижими имоти в Нова Зеландия.

Продажбите са намалели с 35%, а цените са паднали със 7.5% само за последната година.

По лихвите ще ги познаете. Ще поскъпват или ще поевтиняват имотите?

Нова Зеландия е само един от примерите за свиването на търсенето на имоти в световен мащаб.

Бумът в сектора, който беше наблюдаван по време на пандемията, явно е към своя край, като цените на имотите се понижават от Китай до Канада, пише CNN.

Основната причина за това са повишенията на лихвите от страна на централните банки по света. Лихвите растат, за да могат банкерите да се борят с нарастващата инфлация, но това повишава цената на заемния ресурс, с който част от клиентите купуват имоти.

Могат ли да ви запорират цялата заплата или пенсия

В САЩ, например, лихвите по ипотечните кредити надвишиха 7% миналия месец за първи път от 2002 г. насам. Само преди година те бяха на нива от 3 на сто. По-високи лихви се отчитат в редица европейски държави, както и във Великобритания.

„В момента са налице най-лошите перспективи за имотния пазар от 2007-2008 г. Пазарите по света могат да отчетат от минимален спад до понижения от порядъка на 15-20%", казва главният икономист на Oxford Economics Адам Слейтър.

Какво може да влоши този спад?

Безработицата. Евентуален скок на броя на безработните ще доведе до невъзможност част от хората да плащат вноските по ипотеките си. Последващата продажба на имоти често се осъществява на доста по-ниска цена.

Според Слейтър, дори и лека корекция в цените на имотите ще даде отражение върху други сектори от икономиката.

Предупрежденията

Цените на имотите вече отчитат спад на повече от половината от наблюдаваните 18 пазара от Oxford Economics. Сред тях са Великобритания, Германия, Швеция, Австралия и Канада, където стойностите са паднали с около 7% от февруари до август.

Цените на имотите в САЩ – където през последните години се отчете най-силен ръст от 1970 г. насам, също се понижават. Икономистите на Goldman Sachs очакват спад от 5-10% за различните щати до март 2024 г. от върха на цените им.

Заплатите не само не растат, но дори намаляват

В най-песимистичния сценарий имотите могат да поевтинеят с до 20%.

В Китай през октомври е налице най-силният спад на цените на имотите за последните 7 години. От началото на 2022 г. те са загубили 43% от стойността си.

Цените падат и в други държави, след като все повече купувачи отлагат покупките, на фона на по-високите разходи по ипотечните кредити и задаващата се рецесия.

От 120 000 евро до половин милион дават за тристаен в София

Само за последната година цените на имотите в Белгия са се понижили с 32%. Запитванията за покупка на нови жилища отчитат спад за шести пореден месец, като вече са на най-ниските нива от 2008 г. насам, ако не се вземат предвид първите месеци на пандемията.

В САЩ продажбите на съществуващи домове отчитат спад от 28% спрямо година по-рано. Понижение се отчита в девети пореден месец. 

Къде в София можем да купим жилище на по-поносима цена

Разходите по ипотечните кредити в 25-те големи града, които UBS следи, почти са се удвоили спрямо година по-рано, което прави покупката на имот по-малко достъпна.

Ефектът безработица

И ако лихвите се оказаха каталозатор за понижението на имотния пазар, то пазарът на труда ще изиграе голяма роля при определянето на големината на този спад.

Повечето пазарни наблюдатели не очакват срив, подобен на този от 2008 г. Днес домакинствата са в много по-добро финансово положение спрямо световната икономическа криза, а банките са добре капитализарани.

Какво да правим с парите си при инфлация: Кредит за имот или депозит

Предлагането на имоти в редица държави пък все още е ниско, което също би предпазило пазара от по-сериозно понижение.

При положение че лихвите по ипотечни кредити на домакинствата нараснат, това би означавало, че те ще трябва да намалят разходите си.

По-малкият брой сделки и по-слабото търсене на имоти обаче ще окаже влияние на компании от различни сектори - строители, адвокати, банки, мебелни магазини и други, посочват от CNN.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм