Няма нищо по-добро за коледния дух от празничния базар.

Въпреки че тази тенденция възниква във Виена - първият регистриран декемврийски базар в града е проведен през 1298 г., днес тя се е разпространила по целия свят, пише Darik Business Review.

Всъщност, някои коледни базари днес са толкова популярни, че се превръщат в туристически дестинации сами по себе си, посочва CNN Travel.

Най-изгодните европейски коледни пазари за 2022 г.

През последните няколко години редица от тях бяха принудени или да намалят, или да отменят всички празненства поради пандемията от Ковид-19. По-голямата част обаче се завръщат през 2022 г.

Ето някои от най-добрите коледни базари по света тази година.

Wiener Christkindlmarkt, Австрия

С езда на северни елени, гигантско виенско колело и класическа рождествена сцена, магическият спектакъл, наречен коледен базар на Виена, капсулира фантастично празничния дух.

Въпреки че има около 20 коледни базара в австрийската столица, измежду които да избирате, Wiener Christkindlmarkt, който се провежда пред кметството, или Rathausplatz, е едно от най-старите и традиционни събития.

Известен още и като Коледен базар на виенските мечти, базарът тази година ще предложи по-големи площи, посветени на по-малките посетители, включително детска ледена пързалка от 150 квадратни метра. Поставя се силен фокус и върху устойчивостта.

Известното дърво на сърцата - гигантско кленово дърво, украсено със стотици блестящи сърца, е фаворит на посетителите и чудесен фон за снимки. Има и над 150 щанда, предлагащи вкусни лакомства, като австрийски колбаси и джинджифилови бисквити, заедно с домашен коледен пунш.

Wiener Christkindlmarkt тази година ще се проведе от 19 ноември до 26 декември.

Най-добрите коледни базари в Европа за 2022 г.

Коледен базар в Базел, Швейцария

Трудно е да се намери дестинация, в която Коледа е по-магична от Швейцария. Повечето швейцарски градове са почти превзети от празнични базари по това време на годината и атмосферата е невероятна.

Коледният базар в Базел е най-големият и може би най-добрият. Разделен на две различни секции на Barfusserplatz и Munsterplatz, той се състои от близо 200 приказно декорирани сергии, продаващи коледни подправки, декорации и свещи.

Семейните атракции включват коледната приказна гора на Munsterplatz с дейности, като украсяване на меденки и свещи, работилница със звезди и празнично влакче.

Коледният базар в Базел отваря врати на 24 ноември и ще продължи до 23 декември.

Кой е най-добрият (и най-изгоден) коледен базар тази година?

Коледният базар в Страсбург, Франция

Един от най-старите коледни пазари в Европа – този в Страсбург, започва да се провежда през далечната 1570 г., но оттогава се е развил значително.

Разпръснат на повече от 10 места, включително част от обекта на световното наследство на ЮНЕСКО Grande Île, изключително популярният базар осветява града с хиляди блещукащи коледни светлини и празнични орнаменти.

Преди Ковид около два милиона души годишно посещаваха събитието, което включва стотици дървени хижи, продаващи всичко - от декорации и подаръци до местно елзаско вино.

Place Klebe е може би най-популярното място благодарение на голямото коледно дърво. Но посетителите ще открият много магически гледки, докато се скитат из тесните улички и красивите площади на града.

Коледният базар в Страсбург започва от 25 ноември и продължава до 24 декември.

13 от най-добрите луксозни хотели в света

Brussels Winter Wonders, Брюксел, Белгия

Брюксел наистина оживява по време на Коледа благодарение на Winter Wonders, което прилича повече на фестивал, отколкото на базар.

Годишната феерия, която се простира през Bourse, Place de la Monnaie, Grand Place, Place Sainte Catherine и Marche aux Poissons, е едно от най-големите и популярни събития в Белгия.

Светлинно и звуково шоу, пързаляне с кънки на лед и панаирни разходки са сред дейностите, на които да се насладите. Посетителите могат да разгледат около 200 хижи, предлагащи глювайн, белгийски бири и вафли, и да се взират с удивление в огромното коледно дърво, издигнато на Grand Place.

Brussels Winter Wonders ще продължи от 25 ноември до 1 януари 2023 г.

25 дестинации за 2023 г., препоръчани от National Geographic

Коледни базари на Стария градски площад и Вацлавския площад, Прага, Чехия

Да се ​​каже, че Прага дава всичко от себе си на Коледа, е подценяващо. Столицата на Чешката република е самото определение за зимна страна на чудесата по време на празничния период.

Въпреки че няма недостиг на базари в целия град, основните се намират на Стария градски и Вацлавския площад. За щастие, тези места са само на няколко минути пеша едно от друго, така че празнуващите могат лесно да посетят и двете в един ден.

Старият градски площад предлага безкрайни забавления под формата на представления на живо, танцови представления и творчески работилници, докато Вацлавският площад е страхотен за ръчно изработени подаръци и местни лакомства, като клобаса (чешка наденица) и греяно вино.

Пазарите ще продължат от 26 ноември до 6 януари 2023 г.

15 градчета в Европа, в които ще се влюбите

Fira de Santa Llucia, Барселона, Испания

Датиращ от 1786 г., Fira de Santa Llucia стартира като еднодневно събитие в чест на празника на Санта Лусия, който се пада на 13 декември, развивайки се до триседмичен панаир.

Провеждан точно пред катедралата в Барселона, оживеният базар е разделен на четири различни секции. Първата е Рождество Христово, на която посетителите могат да си купят декорации и фигурки. Предлагат се естествени и изкуствени дървета и различни видове растения.

Разделът за занаяти включва ръчно изработени продукти и бижута, докато Simbombes е предназначен за музикални инструменти.

Има и много празнични дейности, като разказване на истории, коледен парад и caga tio - огромно коледно образувание в стил пинята, от което се разсипват бонбони и подаръци, когато го ударите с пръчка.

Fira de Santa Llucia ще се проведе от 25 ноември до 23 декември през 2022 г.

Климатични промени: Ледниците на Килиманджаро ще изчезнат до 2050 година

I Mercati Natale, Пиаца Санта Кроче, Флоренция, Италия

Има какво да се види на този очарователен базар, но нищо не може да надмине красивия фон, състоящ се от францисканската базилика Санта Кроче.

Въпреки че този традиционен панаир се транспортира от Хайделберг, Германия до Флоренция всяка година, това е италианско събитие в много отношения благодарение на пейзажа и многото местни лакомства, които се продават.

Със сигурност обаче няма недостиг и на джинджифилови сладкиши, щрудел и традиционните хайделбергски бисквитки Lebkuchen. Тези, които се разходят до близкия Пиаца дел Дуомо, ще бъдат „почерпени“ с великолепна сцена на Рождество Христово, както и с внушителна коледна елха.

I Mercati Natale започва на 19 ноември и трябва да приключи на 18 декември.

Къде бензинът по света е най-скъп и най-евтин?

Advent, Загреб, Хърватия

Лесно е да се разбере защо Загреб е избран за „най-добрата дестинация за коледен базар“ в онлайн анкетата на туристическия портал European Best Destinations в три последователни години.

Advent предлага сцени на Рождество Христово на живо, ледени скулптури, концерти на открито, изскачащи барове и коледен трамвай, пълен с Дядо Коледа и неговите елфи.

Базарът в Загреб има и зона, посветена на забавленията, където ще откриете възхитени веселяци, които танцуват на улицата, докато ядат улична храна и слушат музика на живо.

Advent в Загреб за 2022 г. е планирано да продължи от 26 ноември до 7 януари 2023 г.

Съвети за живота от най-младата жена, посетила всички държави по света

Коледа в Тиволи, Копенхаген, Дания

Вдъхновението зад Дисниленд, този датски увеселителен парк и градина за развлечения е ослепително място за посещение по всяко време на годината.

Но ще ви е трудно да намерите място, което да е толкова пленително, като градините Тиволи през празничния период. С над 1000 красиво украсени коледни елхи, панаирни атракциони и множество други забавления, това е зимно изживяване като никое друго.

Тази година събитието ще включва червено сърце, прожектиращо коледни истории, докато огромно коледно дърво ще бъде издигнато на езерото Тиволи.

Ежегодното шествие на Лусия на 13 декември, в което повече от 100 момичета преминават през градините, носейки свещи и пеейки, за да отбележат деня на Света Лусия, е особен акцент, заедно с фойерверките, които се провеждат между 25 и 26 декември, както и в навечерието на Нова Година.

Коледа в Тиволи се провежда от 19 ноември до 31 декември (паркът ще бъде затворен на 24 декември).

Най-впечатляващото летище в света става много по-голямо

Коледен базар в Талин, Естония

Това е един от най-модерните европейски коледни базари. Разположен на площада на кметството на Талин, той е пълен със сергии с традиционна естонска кухня, занаятчийски хляб и занаятчийски изделия за продажба.

На фронта на развлеченията има въртележки, зимна пещера и Дядо Коледа, който се вози на шейна, теглена от елени.

Тази година коледен двуетажен автобус ще транспортира присъстващите до Стария град, където ще бъдат изложени поне 250 коледни елхи, както и различни светлинни инсталации. Посетителите ще бъдат зарадвани и с представления на танцови трупи и хорове.

Но както при много подобни базари, коледната елха е основното събитие. Дървото на Талин се намира тук от 1441 г.

Коледният базар в естонската столица трябва да се проведе от 25 ноември до 8 януари 2023 г.

Коледният пазар Skansen, Стокхолм

Разположен на остров Djurgarden в най-стария музей на открито в света, това е прекрасен експонат на шведската култура с малко добавена коледна магия.

Историческите къщи в музея са украсени с цветни декорации за случая и всички маси вътре са подредени за коледна вечеря.

Посетителите могат да направят свои собствени украси на коледни работилници, да участват в редовни демонстрации на занаяти или да се присъединят към танците около елхата на площад Bollnäs - основното място на Skansen.

Коледният пазар е отворен в петък, събота и неделя от 26 ноември до 19 декември.

Кога ще почиваме през 2023 г.?

Tuomaan Markkinat, Хелзинки

Този прекрасен скандинавски коледен базар се провежда на Сенатския площад в Хелзинки, близо до статуята на император Александър II.

Централната част на Tuomaan Markkinat е винтидж въртележка, но безбройните търговци, продаващи традиционни коледни деликатеси, глоги - финландската безалкохолна версия на греяното вино, и занаятчиите също са много привлекателни.

По-младите присъстващи могат да посетят Дядо Коледа, който има своя собствена дървена колиба тук, и да се присъединят към празнични дейности, като украсяване на коледни сладки. Хранителната част на базара е особено впечатляваща, с множество топ заведения за хранене, от които да избирате.

Tuomaan Markkinat ще се състои от 1 декември до 22 декември.

Швейцарски курорт предлага литър бензин само за 1,50 евро

Коледни базари на площад Vörösmarty и пред базиликата Свети Стефан, Будапеща, Унгария

Будапеща има два основни празнични базара - пред базиликата Свети Стефан и на площад Vörösmarty.

На първия се събират тълпи, за да гледат редовните 3D светлинни шоута, които се прожектират върху фасадата ѝ. Освен това има над 150 щанда със сладки лакомства, вино и предмети от сферата на изкуствата и занаятите.

Междувременно, пазарът на площада е разположен в сърцето на града и привлича над 800 000 посетители годишно.

Основният му акцент обикновено е огромен адвент календар, върху който се отваря нов прозорец всеки ден от 1 до 23 декември, въпреки че фантастичните унгарски храни, които са подредени на  щандовете му, също са особено забележителни.

Пазарът на площад Vörösmarty трябва да работи от 18 ноември и до 5 сутринта на 1 януари 2023 г. Този пред базиликата Свети Стефан ще започне на 18 ноември и трябва да приключи на 1 януари 2023 г. в 18:00 часа.

Christkindlesmarkt и Gendarmenmarkt, Германия

Зимните улични базари на открито отдавна се свързват с Германия, а европейската страна е дом на някои от най-старите и най-посещавани от тях. В столицата Берлин има около 80, от които да избирате, но Gendarmenmark е може би най-известният.

Разположен между Franzosischer Dom и Deutscher Dom, това е лабиринт от дървени колиби с наденички, греяно вино и джинджифилов хляб, заедно с уникални коледни подаръци. Посетителите могат да се насладят на вечерни концерти с танцови и музикални изпълнения.

В Нюрнберг - втория по големина град в Бавария, известният Christkindlesmarkt съществува от 16 век. По време на коледния период на централния площад са издигнати около 180 щанда и целият район кипи от оживление.

Базарът обикновено привлича около два милиона души всяка година и несъмнено е един от годишните акценти в Нюрнберг.

Christkindlesmarkt 2022 започва на 25 ноември и завършва на 24 декември. Gendarmenmark започва на 21 ноември и трябва да приключи на 31 декември.

Hyde Park Winter Wonderland, Лондон

Hyde Park Winter Wonderland е едно от най-дългоочакваните зимни събития в британската столица.

Любимият празник, чийто старт е сложен през 2005 г., привлича огромни тълпи всяка година благодарение на своите над 200 разходки, включително голямо виенско колело с височина 70 метра, щандове за греяно вино и открита ледена пързалка - най-голямата във Великобритания.

Посетителите могат да участват в семинари за скулптуриране на лед, да гледат циркова трупа, да слушат музика на живо в оживения бар Fire Pit или да се насладят на някои от многото храни, предлагани в Street Food Village.

Hyde Park Winter Wonderland е планирано да отвори врати на 18 ноември и ще продължи до 2 януари 2023 г.

The Distillery Winter Village, Торонто

По-рано известен като Коледния базар в Торонто, Distillery Winter Village е интимна и очарователна визия на традиционния европейски празничен базар.

Провежда се в историческия Distillery District и включва търговски кабини на открито и продавачи на храна, пеене на коледни песни, лов на меденки и огромно коледно дърво.

Посетителите ще могат да намерят всичко - от занаятчийска храна през ръчно изработени подаръци до празнични напитки, на многобройните му щандове.

Distillery Winter Village 2022 ще е отворен всеки ден (с изключение на 25 декември) от 18 ноември до 31 декември.

Winter Village в Брайънт Парк, Ню Йорк

Всяка година Bryant Park в Манхатън се превръща във великолепна страна на чудесата за Winter Village. Известният базар на открито е прекрасна гледка с над 150 специално проектирани павилиона и открита безплатна пързалка.

Барът на пързалката и залата за хранене The Lodge предлагат еклектична комбинация от заведения, заедно с открита бирена градина и коктейл бар. Извън Winter Village, фонтанът Джоузефин Шоу Лоуел е най-красив през зимата, когато редовно замръзва.

Winter Village отвори врати на 28 октомври и е планирано да работи до 5 март 2023 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм