До Коледа остават само още девет седмици, а до края на 2022 г. - малко повече от два месеца. Ето защо все повече хора вече планират почивките и отпуските през следващата 2023 г., пише Darik Business Review.

Идеята за ранни записвания изобщо не е лоша - на фона на данните на Института за оценки и анализи в туризма, които сочат, че услугите в сектор Туризъм ще поскъпнат до 18% и то само през зимата. 

Кога ще почиваме през 2023 г.?

Първият почивен ден от новата година, логично, е 1 януари. След това няма да работим на националния празник 3 март.

Губим неползван отпуск от следващата година

Следващата почивка е покрай Великден, който през 2023 г. е на 16 април. Почивни дни са Разпети петък (14 април) и Велики понеделник (17 април).

Неработен ден е денят на труда 1 май, както и 6 май - Гергьовден, който следващата година се пада в събота, затова ще почиваме в понеделник, 8 май.

24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, също е почивен. След това ни чакат три летни месеца, в които няма официални почивни дни и през които ще трябва да разчитаме на годишните си отпуски.

Как да се пенсионираме

С старта на деветия месец от годината ще почиваме на 6 септември – Съединението на България, както и на 22 септември – Ден на независимостта.

Следващите почивни дни са по Коледа на 24, 25, 26, 27 декември.

Кога ще почиват учениците?

Първата ученическа ваканция през учебната 2022/2023 г. е коледната, която приключва на 2 януари.

След това има междусрочна ваканция - от 1 до 5 февруари, включително. Пролетната ваканция за учениците от I - XI клас е от 8 до 17 април, а за XII клас - от 12 до 17 април. 

По-голямо увеличение на заплатите подготвят фирми

Неучебни дни заради матури и национално външно оценяване са още 19, 23 и 25 май, както и 13 и 16 юни.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм