Швейцарският курорт Самнаун има само 800 жители, но пет бензиностанции и сравнително евтин бензин. Отдалеченото планинско селце, известно като „Раят за зареждане на гориво“, все още се възползва от туризъм заради това, но скоро тази тенденция може да приключи, пише „Süddeutschen Zeitung“.

Има две основни неща, които можете да правите в швейцарската община Самнаун: да заредите гориво и да пазарувате. Това е заключението, до което може да стигне всеки, който въведе името на мястото в Гугъл.

Прекъсване на тока в Германия: Колко реалистичен е такъв сценарий?

Литър бензин там струва само 1,50 евро, а дизелът - около 1,60 евро. Това може да се прочете на сайта на търговския център "Acla da Fans".

Самнаун е безмитна зона. Допреди 90 години до планинското село е можело да се стигне само през Австрия. Безмитният статут всъщност имал възможност да се запази само при наличието на директен свързващ път с Швейцария.

Но дори и след отварянето му през 1912 г., всичко остава същото. Бензинът и дизелът са значително по-евтини, отколкото в останалата част на Швейцария и съседните страни, пише германският Focus.

Германия все още не се е запасила достатъчно, за да преживее зимата без руски газ

Самнаун събира 1,5 милиона евро данъци всяка година

Ето защо туристи от съседни страни посещават курорта почти всеки ден, за да заредят колите си. Както съобщава "Швейцарското радио и телевизия" (SRF), мнозина зареждат гориво и в туби.

„По принцип има туризъм заради зареждането между регионите в близост до границата“, потвърждава швейцарският изследовател на туризма Фридер Вол. 

Как две германски селца станаха независими от руския газ?

Според експерта, тъй като цените на горивата варират значително поради конфликта в Украйна, си струва да се зарежда в чужбина. „Самнаун обаче е много специален, защото е безмитна зона и, разбира се, там всичко е на особено ниски цени“, казва Вол.

Според доклад на "Süddeutsche Zeitung" общината получава годишно 1,5 милиона евро търговски данъци от търговията с горива. Снимките на селото също показват множество изключителни магазини за часовници, бижута и алкохол на сравнително ниски цени.

Къде бензинът по света е най-скъп и най-евтин?

Но колко дълго магазините в Самнаун ще продължат да процъфтяват, не е ясно. Райските места за пазаруване вече не са това, което бяха преди 20 години. Почти всичко, което сърцето ви желае, отдавна може да се купи евтино и онлайн. Поради онлайн търговията продажбите на различни продукти рязко спадат. Това сочат и данни, публикувани от германското издание.

Туризмът, свързан с зареждане на евтино гориво, също може да тръгне надолу заради навлизането на електрически автомобили.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм